Fajrin Raharjo / Shutterstock.com

Nieuws Export

Buurlanden bezorgd om dierziekte MKZ in Indonesië

21 Juni 2022 - Klaas van der Horst

Na Australië tonen ook Singapore en de Filipijnen hun bezorgdheid over de snel om zich heen grijpende uitbraak van mond- en klauwzeer (MKZ) in Indonesië. De dierziekte wordt al gemeld vanuit negentien van de 34 provincies in het land. Langzaam komt nu een vaccinatiecampagne op gang.

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De besmettelijke dierziekte wordt in Indonesië gemeld vanuit negentien van de 34 provincies in het land. Langzaam komt nu een vaccinatiecampagne op gang. De Filipijnen proberen dierlijke producten uit Indonesië buiten de deur te houden. Singapore lijkt het nog even aan te zien. Behalve dieren en vlees, komt ook de Indonesische zuivelexport onder een vergrootglas te liggen. Australië was al alert. Een aantal exporterende bedrijven, zoals Greenfield, Cymories en ook Nestlé Indonesia geeft geruststellende signalen af en meldt dat het MKZ-virus niet in verhitte producten kan overleven. Het gevaar voor transmissie via zuivel zou verwaarloosbaar zijn. 

Vleesprijzen opgedreven
In Indonesië zelf heeft de epidemie de prijzen voor runderen en rundvlees met nu al 10% tot 15% opgedreven. Veel Indonesiërs willen toch rundvlees inslaan met het offerfeest op komst. Volgens de overheid is er geen reden voor zorg, maar niet iedereen gelooft dat.

Volgens de laatste berichten zijn intussen zo'n 180.000 tot 200.000 dieren besmet. Althans, dat is wat officieel wordt gemeld. Volgens andere signalen kunnen het er ook tien keer zo veel zijn. In de provincies waar nu MKZ zou heersen, leven in totaal zo'n zeven miljoen koeien. Daar is onvoldoende vaccin voor. In eerste instantie zijn slechts honderdduizenden doses beschikbaar, terwijl nog maar enkele duizenden dieren ook echt een vaccinatie hebben gehad. 

Runderen moeten zelf herstellen
Begonnen wordt met vaccineren in Oost-Java, waar de epidemie het eerst opdook. Voor veel al besmette en ook zieke koeien is dit geen oplossing. Die moeten op eigen kracht herstellen. Het grootste deel van de runderen lukt dit ook, maar niet alle overleven de ziekte. Massaal ruime van besmette dieren is niet aan de orde.

Het is niet helemaal duidelijk hoe snel de epidemie zich verspreidt door Indonesië. Ook is niet helder welke maatregelen de overheid naast vaccinatie neemt om de verspreiding tegen te gaan.

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden