Shutterstock

Nieuws Rundvlees

Australië vreest MKZ na uitbraak in Indonesië

7 Juni 2022 - Stef Wissink

Indonesië wordt op het moment getroffen door een uitbraak van mond- en klauwzeer (MKZ). Sinds een maand geleden de eerste besmetting werd vastgesteld, heeft het virus zich snel door het land verspreid. Inmiddels vreest buurland Australië de gevolgen voor zijn eigen rundvleesindustrie.

Inmiddels zijn zeker 20.000 koeien verspreidt over zestien provincies besmet geraakt, zo meldt persbureau Bloomberg op basis van bronnen bij de Indonesische overheid. Voor het land komt de uitbraak zeer ongelegen, een maand voor het islamitische offerfeest. Traditioneel worden hierbij veel koeien gevraagd waardoor er nu mogelijk een tekort aan vee ontstaat. Hoewel de dieren niet altijd sterven na het oplopen van de ziekte zorgt conditionele achteruitgang, het verlies van gewicht en de eventuele behandeling voor een enorme schade voor veehouders. Een woordvoerder de belangenvereniging voor veehouders vreest een totale schade van $1,4 miljard.

Australië op scherp
Inmiddels vreest ook het relatief nabijgelegen Australië een mogelijke uitbraak van MKZ. De Australische rundvleessector boekt jaarlijks een omzet van zo'n $22,4 miljard. Een uitbraak kan dan ook een enorme schadepost op gaan leveren. Vooral wanneer het MKZ-virus toeristische hotspots in Indonesië bereikt, wordt de kans groter dat reizigers het virus een keer mee zullen slepen naar eigen land.

In 2013 stelde het Australische ministerie van Landbouw al een risicorapport op over de impact van een uitbraak van MKZ. Daarbij kwam het ministerie op een geraamde kostenpost van mogelijk meer dan $50 miljard in een periode van tien jaar na de uitbraak. In het rapport wordt onder andere rekening gehouden met de tijd die het nodig is om verloren exportmarkten weer terug te winnen en het herstel van consumentenvertrouwen in rundvlees. Het rapport onderstreept het belang voor de Australische veesector om het virus buiten de deur te houden.

Australië produceert op jaarbasis zo'n 2,1 miljoen ton rundvlees. Hiervan is het grootste deel bestemd voor de export, zo'n 1,4 miljoen ton. Bij een uitbraak van MKZ zal het land internationaal afzetmarkten verliezen, wat de hele sector in het land in een flinke crisis kan drukken.

Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden