Shutterstock

Nieuws Grafiek van de Week

Suiker versus ethanol, een behoorlijke rally

17 Juni 2022 - Redactie Foodbusiness

Sinds begin 2020 heeft de suikerprijs een behoorlijke rally achter de rug. Het afbouwen van de productie in het belangrijkste suikerproducerende land Brazilië en de toenemende vraag op de wereldmarkt resulteerde er in dat de suikerprijs na een lang diep dal langzaamaan zijn trend opwaarts hervond.

Dit had niet alleen met de productievolumes te maken, maar ook deels met het laagterecord dat de Braziliaanse reaal in mei 2020 liet zien door 0,1674 te noteren ten opzichte van de Amerikaanse de dollar. Op datzelfde moment daalde de suikerprijs naar 9,05 dollarcent per pond. Recent steeg de reaal naar zijn hoogste punt in twee jaar tot 0,217 en zorgde er onder meer voor dat de suikerprijs op zijn hoogste punt in vijf maanden kwam van $20,53.

Toch zien er ook andere factoren die de suikerprijs drijven. Met name de grootte vraag naar ethanol drijft de suikerprijs. Daar is dan ook een sterke correlatie te zien in de grafiek van de week. De vraag naar alternatieve brandstof is enorm toegenomen de afgelopen maanden, gezien de recente ontwikkelingen  heeft de olieprijs enorm doen oplopen en daarmee de vraag naar ethanol. In Amerika wordt ethanol vooral gemaakt van maïs , maar in Brazilië is ethanol grotendeels gebaseerd op (riet)suiker. Dat verklaart ook waarom suiker en ethanol zo sterk correleren (en dus ook met olie).

Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Nieuws Bedrijven

Südzucker verduurzaamt suikerproductie

Analyse Grondstoffen

Oekraïne ziet kansen voor export, ook buiten Europa

Nieuws Grondstoffen

Nordzucker zet volgende stap in verduurzaming

Opinie Kasper Walet

Help! De energietransitie verzuipt

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden