Shutterstock

Nieuws Avocado

'Populariteit van de avocado blijft groeien'

9 Mei 2022

Avocado's winnen nog altijd sterk aan populariteit, zo blijkt uit nieuw onderzoek van RaboResearch. Een voorbeeld: de avocadomarkt in de Europese Unie en het Verenigd Koninkrijk groeide de afgelopen tien jaar gemiddeld met ruim 12% per jaar. De totale markt voor avocado's komt in deze regio naar verluidt uit op 861.000 ton. Frankrijk, Duitsland en het Verenigd Koninklijk consumeren daarbij de meeste avocado's.

De belangrijkste aanbieder van avocado's is Mexico, op de voet gevolgd door Peru, Chili en Colombia. De hoeveelheid avocado's die de drie laatstgenoemde landen produceren, is de afgelopen jaren sterk gestegen en die trend zet ook de komende jaren nog door. "Hierdoor verwachten wij dat deze drie aanbieders dit jaar al op zoek gaan naar nieuwe afzetmarkten. Op dit moment komen de meeste avocado's uit deze regio nog in de Europese Unie terecht", aldus de onderzoekers van RaboResearch. Gemiddeld wordt op ons continent jaarlijks 1,5 kilo avocado per persoon geconsumeerd.

Azië is een van de regio's met potentie. Zuid-Korea (+175%), Thailand (+84%), China (+74%) en Japan (+53%) nemen al meer avocado's af, voornamelijk uit Peru. Maar ook de Verenigde Staten hebben potentie. Dit land consumeert immers bijna drie keer zoveel avocado's als de Europese Unie. En bijna 40% van de wereldwijde avocado-invoer gaat naar de Verenigde Staten, al importeert het land vooral uit Mexico (vanwege het logistieke voordeel). Maar het handelsgeschil tussen de twee landen aan het begin van het jaar heeft de prijzen behoorlijk doen stijgen. En dat maakt de Verenigde Staten ook voor andere landen een interessante markt, aldus RaboResearch.

Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
foodbusiness.nl

Kimberly Bakker

Kimberly Bakker is content coördinator bij Foodbusiness. In haar dagelijkse leven speelt sport een belangrijke rol en voeding is voor een optimale prestatie uiteraard van groot belang. Met analyses over bijvoorbeeld de grondstoffenmarkt, achtergronden bij het nieuws en interviews met startups geeft ze duiding aan de gehele ‘foodbusiness’.

Nieuws Rabobank

'Verhitte onderhandelingen deze wintermaanden'

Nieuws Rabobank

Rundvleesprijzen komende jaren structureel hoger

Interview Rabo Food Forward

'Samen radertjes aanzetten voor systeemverandering'

FB TV Danielle Duijndam

'Vraaguitval ligt door hoge zuivelprijzen op de loer'

Blijf op de hoogte

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox