Shutterstock

Nieuws Verpakkingen

Verpakkingsmaterialen blijven in prijs stijgen

25 April 2022 - Kimberly Bakker

De gemiddelde prijs voor verpakkingsmaterialen, verzameld in de Global Packaging Category Index van marktbureau Mintec, is over de maand maart met 3,7% toegenomen tot $1.968 per ton. In vergelijking tot één jaar eerder ligt de prijs dit jaar bijna 30% hoger. Met name de stijgende prijzen voor aluminium en kunststof spelen deze maand een rol in de prijsstijging. Papier is deze maand redelijk stabiel gebleven.

De prijzen van alle soorten kunststofverpakkingen zijn in de Europese Unie flink gestegen afgelopen maand. Gemiddeld werd PET 2,2% duurder, tot €1.656 per ton. Dat is 40,6% meer dan één jaar geleden betaald werd. De gemiddelde prijs voor PP steeg met 3,8% op maandbasis tot €1.932 per ton. De vraag vanuit verwerkers is groot, vooral als gevolg van onzekerheden over de aanvoer van grondstoffen als ruwe olie en gas. Verwerkers leggen daarom voor de zekerheid een voorraad aan. Logistieke problemen en hoge inputkosten zorgen in de Verenigde Staten voor een hoge kunststofprijs. PET kost daar $2.500 per ton, een stijging van 15% vergeleken met februari en 80,6% meer dan één jaar eerder. PP komt uit op een prijs van $2.929 per ton (+7,8% op maandbasis)

Niet alleen kunststofverpakkingen zijn duurder geworden, ook aluminiumverpakkingen zijn flink in prijs gestegen afgelopen maand. In de Verenigde Staten steeg de prijs voor LME aluminium met 9,9% naar $3.543 per ton. Dat is tevens 60,1% meer dan één jaar terug op het bord stond. De prijs in de Europese Unie is niet bekend. Sancties tegen Rusland liggen ten grondslag aan de prijsstijging. "Gezien de strakke balans tussen vraag en aanbod en een laag voorraadniveau zullen sancties op de Russische aluminiumexport de beperkte beschikbaarheid in de rest van de wereld verergeren, waardoor de prijzen op een hoog niveau blijven totdat de normaliteit is hersteld", aldus analisten van Mintec. Ook de hoge stroomkosten spelen een rol. Dit heeft al geleid tot productiebeperkingen. Aangezien die kosten voorlopig hoog blijven, wordt met een prijsverlaging nog geen rekening gehouden.

Papier blijft nu redelijk stabiel
De marktprijzen voor papierverpakkingen zijn in de Europese Unie in maart veelal stabiel gebleven. Het geopolitieke conflict tussen Rusland en Oekraïne lijkt daarmee weinig effect te hebben op de markt voor papieren verpakkingen. De prijs voor Franse kraftliner staat op €997 per ton, al is dat wel 33,5% hoger dan één jaar geleden. Toch wordt voor april wel een prijsverhoging gemeld, van €100 per ton. Dit heeft vooral te maken met hogere inputkosten en logistieke verstoringen. Franse testliner noteert een prijs van €850 per ton, een stijging van 32,8% vergeleken met één jaar eerder. De goede vraag vanuit de e-commerce zal de prijzen voorlopig wel op een hoog niveau houden.

Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Kimberly Bakker

Kimberly Bakker is content coördinator bij Foodbusiness. In haar dagelijkse leven speelt sport een belangrijke rol en voeding is voor een optimale prestatie uiteraard van groot belang. Met analyses over bijvoorbeeld de grondstoffenmarkt, achtergronden bij het nieuws en interviews met startups geeft ze duiding aan de gehele ‘foodbusiness’.

Achtergrond Verpakkingen

Nog meer Europese verpakkingseisen op til

Nieuws Ondernemen

Onvoldoende melkpakjes in VS door kartontekort

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden