Shutterstock

Nieuws Amandelen

Spaanse amandeloogst kleiner door vorstschade

18 April 2022 - Kimberly Bakker

De Spaanse oogst van amandelen pakt dit seizoen kleiner uit als gevolg van vorstschade, zo meldden insiders afgelopen week bij marktbureau Mintec. In de eerste week van april daalde de temperatuur in sommige teeltgebieden tot -5 graden Celsius. Hierdoor ziet een groep (vooral noordelijke) telers hun opbrengst als sneeuw voor de zon verdwijnen.

De gebieden die in de eerste week van april getroffen werden door vorst vertegenwoordigen ongeveer 10% tot 15% van de totale aanplant van amandelen. Daarbij betreft het vooral teeltregio's in het noorden van Spanje. Het verschil in schade is groot, zo melden verschillende telers. "Op het ene bedrijf is de volledige oogst verwoest, terwijl het andere bedrijf ongedeerd is gebleven", luidt het. Toch zijn de problemen hoe dan ook groot, omdat amandelen in dit stadium van de gewasontwikkeling bijzonder kwetsbaar zijn.

Over de omvang van de schade is nog lastig iets concreets te zeggen, al worden wel eerste schattingen gegeven. Insiders melden bij marktbureau Mintec te verwachten dat de oogst 30% tot 40% kleiner uitvalt in de getroffen gebieden. Enigszins goed nieuws is dat de Spaanse amandeloogst dit jaar op een record afstevent. "De impact op de wereldwijde aanvoer zal daarom beperkt zijn", staat bij Mintec. Over ongeveer een maand zou meer duidelijk moeten zijn over de échte schade.

Prijs momenteel relatief laag
Een kleinere wereldproductie kan stimulerend werken in de marktprijs, die momenteel op een relatief laag niveau staat. Eind maart kwam de Mintec Benchmark Price voor amandelen uit op $1,78 per pond. Een daling van 1% in vergelijking tot eind februari. De prijs zakte half december voor het eerst door de psychologische grens van $2,00 per pond. Sindsdien is de markt vrij stabiel. Er zijn meerdere argumenten voor het feit dat de benchmark onder druk staat.

Eén daarvan is de huidige logistiek. Voor bedrijven blijft het lastig containers op de juiste plek te krijgen. Containers gaan vaak leeg terug naar China en tegelijkertijd is er een tekort aan vrachtwagenchauffeurs in de Verenigde Staten. Product komt daardoor soms niet eens in de haven aan. Een tweede reden is de oorlog in Oekraïne. Door de hoge inflatie – een gevolg van de oorlog – kiezen consumenten minder vaak voor luxeproducten, waaronder amandelen.

Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Kimberly Bakker

Kimberly Bakker is content coördinator bij Foodbusiness. In haar dagelijkse leven speelt sport een belangrijke rol en voeding is voor een optimale prestatie uiteraard van groot belang. Met analyses over bijvoorbeeld de grondstoffenmarkt, achtergronden bij het nieuws en interviews met startups geeft ze duiding aan de gehele ‘foodbusiness’.

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden