Shutterstock

Achtergrond Amandelen

Markt voor amandelen lijdt onder logistieke chaos

16 December 2021 - Kimberly Bakker

De markt voor amandelen lijdt behoorlijk onder de huidige logistieke beslommeringen. Dat meldde analist Aidan Wright van marktbureau Mintec woensdag 15 december in een webinar. 'Kopers zijn afwachtend. Er heerst onzekerheid. Tegelijkertijd is er geen haast om te kopen, want de voorraad is groot.' Welke gevolgen heeft dat voor de prijs van amandelen?

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De afgelopen achttien maanden waren een rollercoaster op de markt voor amandelen. Vóór de coronapandemie was sprake van een groot aanbod. Dat aanbod drukte de prijs van juli 2020 tot en met juni 2021 behoorlijk omlaag. Gemiddeld werd minder dan $2,00 per pond betaald, voor vrijwel alle klassen. Een psychologische grens, aldus pricing analist Aidan Wright van marktbureau Mintec. "Daaronder wordt gesproken over een 'slechte' markt." Ook op dit moment wordt die psychologische grens aangeraakt, maar dan alleen voor de onderkant van de markt. "Dat betreft echt de kleinere amandelen of die met schade."

Grote amandelen, van goede kwaliteit, zijn vandaag de dag schaars. Dit terwijl een jaar geleden dus nog sprake was van een overaanbod. "Dat is het gevolg van droogte in Californië, een van de grootste productieregio's van amandelen. Het prijsverschil tussen de grote en kleine amandelen is hierdoor hard gegroeid." Goede kwaliteit gaat weg voor bijna $3,50 per pond. Overigens is de totale oogst niet eens zoveel kleiner als in andere jaren. Het gaat om een verschil van slechts 4%. Voor seizoen 2021/2022 wordt gerekend met een opbrengst van 3,4 miljard pond. Dat was in seizoen 2020/2021 zo'n 3,5 miljard pond.

Onzekerheid overheerst
Dat grote aanbod drukt inmiddels ook weer op de prijzen, in combinatie met onzekerheid onder kopers en handelaren. "Kopers zijn afwachtend, als gevolg van de logistieke ongeregeldheden. Veel schepen gaan vanaf Los Angeles direct terug naar Azië en passeren de haven van Oakland niet meer. Dat betekent dat verkopers hun product moeten rerouten via Los Angeles. Dat is behoorlijk prijsverhogend voor kopers. En daar zit die laatste natuurlijk niet op te wachten", stelt Wright. En zelfs als dat risico wordt genomen, is geen garantie op een plek op een schip, aldus de marktanalist.

Het is lastig te voorspellen wanneer de logistieke chaos ten einde komt. "Sommige analisten riepen dat het drie tot zes maanden zou duren. Inmiddels wordt getwijfeld of dat haalbaar is." Tegelijkertijd is er geen haast bij kopers. De voorraad is namelijk groot. Zo werd tot voor kort nog gehandeld met de oogst van 2020. In november lag de vraag 17% lager dan een jaar eerder in dezelfde periode, blijkt uit cijfers van Mintec. "Kopers hebben genoeg ingekocht. Ik verwacht dat zij pas aan het einde van het eerste kwartaal of begin van het tweede kwartaal weer de markt op komen. Tot dan verwachten we dat de prijs verder daalt."

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden