Shutterstock

Analyse Bakkersspijs

Bakkersspijs lift mee op suikerprijs

14 December 2021 - Rianne Nieuwenhuize

Bakkersspijs lift mee op de relatief hoge suikerprijs. Spijs wordt in deze feestmaand veel gebruikt in kerststollen, boterletters en gevulde koeken. Vroeger werden amandelen gebruikt, maar dit ingrediënt is nogal prijzig. Dus wordt het vaker vervangen door alternatieve ingrediënten als witte bonen.

Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Spijs is al langer relatief duur, maar door de hoge suikerprijs houdt dit aan. Een lagere productie bij de grootste suikerexporteur ter wereld, Brazilië, ligt hieraan ten grondslag. De verwachting is dat de suikerproductie in dat land met 4 miljoen ton afneemt. Ook de olieprijzen drukken een stempel op de suikermarkt. Donderdag 8 december stond de slotkoers van suiker op $513 per ton. De notering lag vrijdag 9 december iets lager, op $510 per ton. 

Dure amandelen
'Echte' spijs wordt gemaakt van amandelen, vandaar de naam amandelspijs. Soms wordt spijs geproduceerd met gemalen peulvruchten, populair zijn de witte bonen. Dit wordt gemengd met een amandelextract. Dit mag uiteraard geen amandelspijs heten en wordt vaak banketbakkersspijs of banketspijs genoemd. De reden dat diverse fabrikanten ervoor kiezen geen amandelen te gebruiken, is het feit dat de prijs hoog is. Dat wordt veroorzaakt door het lagere aanbod uit Californië en een hoge vraag voor dit luxeproduct. En die vraag blijft toenemen. De markt groeit naar verwachting met 4,47%, zo is de verwachting van marktanalisten.

Anke Marije Pompstra, senior inkoper bij inkoopvereniging Inbak, geeft aan dat de prijs voor amandelen - naast de suikerprijzen - een grote rol speelt bij bakkers. "Dit door een hogere kostprijs en het relatief grote aandeel in de recepturen. Dit is natuurlijk wel afhankelijk van het inkoopmoment. Wij volgen zowel de suikerprijzen als de amandelprijzen. Zo kunnen wij - in overleg met bakkers - op een zo goed mogelijk moment spijs vastleggen."

De torenhoge inflatie en stijgende energieprijzen spelen de bakkerswereld ook parten. Daarnaast moeten zij komende jaren fors investeren vanwege de energietransitie. Denk aan het vervangen van gasgestookte ovens en stookinstallaties, maar ook aan de overstap op elektrische voertuigen. Veel fabrikanten zijn genoodzaakt om de kostprijs van hun bakkersproducten te verhogen in 2022.

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden