Shutterstock

Nieuws Rabobank

'Markt pluimveevlees ligt er sterk bij'

7 April 2022 - Redactie Foodbusiness

Rabobank is optimistisch over het perspectief van de markt voor pluimveevlees. Een krap aanbod zorgt voor hoge prijzen. Maar ook voor de pluimveesector wordt het een uitdaging om de forse kosteninflatie volledig door te geven in de keten. Dat meldt Rabobank in een kwartaalupdate.

Hoewel de pluimveevleesprijzen op een hoog niveau liggen, zorgen de fors gestegen graanprijzen (+20% tot +40%) voor een stevige uitdaging. Het vergt inspanning om de hogere kostprijs overal in de keten door te zetten. In de markten waar het aanbod krap is en consumenten relatief veel te besteden hebben - zoals de Europese Unie, de Verenigde Staten en Japan - lukt dit volgens de bank waarschijnlijk wel. "In de armere landen (zoals Afrika) zal dit lastig worden", staat in het rapport. Hier geven consumenten soms tot wel 33% van het budget uit aan voeding en zullen hogere voedselprijzen dan ook hard aankomen. 

Volop uitdagingen en onzekerheden
Ondanks de sterke start van het jaar, geeft Rabobank aan dat de sector met uitdagingen en onzekerheden kampt. Zo blijft allereerst de coronapandemie een factor. Daarnaast kampen veehouders wereldwijd met de risico's van de vogelgriep. Ook is het onzeker hoe het varkensvleesaanbod zich wereldwijd ontwikkelt; dit in het licht van Afrikaanse varkenspest. Die prijsvorming kan effect hebben op het consumentengedrag met betrekking tot de keuze voor bepaalde vleessoorten. Daarnaast heeft de kosteninflatie een grote impact op de keten. Met name de kosten voor voer, energie en transport zijn snel gestegen.

Het relatief positieve marktsentiment wordt vooral ingegeven door een krap aanbod in een aantal grote productieregio's. Denk aan de Verenigde Staten, de Europese Unie en Mexico. Brazilië ziet een sterke wereldwijde vraag naar pluimveevlees, maar kan de productie hier niet direct op aanpassen. Aan de vraagkant heeft de kleinere rol van het coronavirus een positieve invloed op de pluimveevleesconsumptie. Ook de torenhoge rundvleesprijzen kunnen consumenten doen besluiten om voor kip of varken te kiezen.

Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Nieuws Bedrijven

Wereldwijde Food & Agri-portfolio Rabobank groeit

Nieuws Financieel

'Na krimp Q1 lichte groei economie 2023 en 2024'

Interview Alex Datema

Rabobank stelt natuurboer aan als topman Food&Agri

Analyse Financieel

Rabobank verrast met keuze nieuwe fooddirecteur

Blijf op de hoogte

Schrijf u in en ontvang elke dag het laatste nieuws in uw inbox