Albert Heijn

Nieuws Aardappelen

Duitse retail ziet balans in biologische aardappelen

15 Maart 2022 - Kimberly Bakker

Duitse supermarktketens zien dat de voorraad van binnenlandse biologische aardappelen langzaam opdroogt. Een volledige omschakeling naar geïmporteerd aanbod wordt echter pas begin/half mei verwacht. Toch levert dat niet direct problemen op, zo is de verwachting. Vraag en aanbod zijn namelijk goed in balans.  

De handel in biologische aardappelen verloopt rustig in Duitsland. Het beschikbare aanbod sluit goed aan bij de vraag, stellen insiders. De binnenlandse voorraad, die inmiddels begint op te drogen, is door een lage sortering en tragere consumptie ook langer meegegaan dan gedacht. Op dit moment zijn de vrije prijzen voor biologische consumptieaardappelen (bij levering aan verpakkingsbedrijven) ongewijzigd ten opzichte van voorgaande weken; rond de €61 per ton, wat aanzienlijk hoger is dan vorig seizoen. Besproken prijsverhogingen op producentenniveau zijn nog niet doorgevoerd. Al lijken deze wel onvermijdelijk, met het oog op gestegen kosten voor energie en transport.

Wachten op buitenlands product
Binnenkort komen de eerste biologische aardappelen uit Egypte in de winkels en geleidelijk vinden daarna ook aardappelen uit Israël hun weg naar de handel. Dit proces komt waarschijnlijk in een stroomversnelling terecht rond de paasvakantie. Een volledige omschakeling naar het geïmporteerde aanbod van biologische aardappelen wordt echter pas begin of halverwege mei verwacht. Individuele Duitse supermarktketens moeten het tot die tijd doen met binnenlands aanbod, al worden daar geen problemen in voorzien. Insiders melden dat de huidige import een relatief goede aanvulling zijn op het nog beschikbare binnenlandse aanbod.

Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Kimberly Bakker

Kimberly Bakker is content coördinator bij Foodbusiness. In haar dagelijkse leven speelt sport een belangrijke rol en voeding is voor een optimale prestatie uiteraard van groot belang. Met analyses over bijvoorbeeld de grondstoffenmarkt, achtergronden bij het nieuws en interviews met startups geeft ze duiding aan de gehele ‘foodbusiness’.

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden