Shutterstock

Achtergrond Palmolie

'Situatie palmoliemarkt blijft voorlopig krap'

14 Februari 2022 - Kimberly Bakker

Nieuwe cijfers van de Malaysian Palm Oil Board laten zien dat 's werelds op één na grootste producent van palmolie afgelopen maand minder heeft geproduceerd. De binnenlandse voorraad is daardoor opnieuw gedaald. Tegelijkertijd nam de export flink af, met een hoger percentage dan waar analisten op hadden gerekend. Dit resulteerde voor het weekend in een kleine dip op de Mdex-notering. Toch houdt dat dipje waarschijnlijk niet lang aan. Een belastingverlaging in India is daar de reden achter.

Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Maleisië heeft in de maand januari 1,25 miljoen ton palmolie geproduceerd. Dat is 13,5% minder dan één maand eerder. Die daling komt niet onverwachts, gezien het land in januari volop te maken had met stevige overstromingen. Dit is tevens de reden dat de export afgelopen maand lager lag dan de maand ervoor. Over januari exporteerde 's werelds op één na grootste palmolieproducent 1,15 miljoen ton, een daling van 18,6%. Die afname is overigens wél groter dan waar veel analisten op gerekend hadden. Een licht dalende eindvoorraad (-3,8% tot 1,55 miljoen ton) kan een daling in de notering niet voorkomen.

Woensdag 9 februari stond de notering voor palmolie op 5.764 Maleise ringgit per ton. Omgerekend – bij de huidige wisselkoers – is dat een bedrag van €1.215 per ton. Dit is een stijging van 234 Maleise ringgit in vergelijking tot één dag eerder. De 'opbouwende spanning' richting de publicatie van de cijfers van de Malaysian Palm Oil Board (MPOB) is een van de redenen voor die forse stijging. De cijfers zelf vielen, zoals beschreven, tegen. De notering zakte donderdag 10 februari naar 5.738 Maleise ringgit per ton, oftewel €1.209 per ton.

Belastingverlagingen in India
Overigens verwachten analisten niet dat de prijsdip van lange duur zal zijn. India heeft zondag 13 februari namelijk de invoerrechten voor ruwe palmolie verlaagd van 7,5% naar 5%. Hierdoor wordt het product aantrekkelijker dan andere geraffineerde producten. Doorgaans importeert het land 66% van de behoefte aan eetbare oliën. Recent kochten Indiase kopers bijvoorbeeld in één dag al ruim 40.000 ton, voor een bedrag van omgerekend €1.341 tot €1.348 per ton. Doordat India zoveel importeert, heeft het ook moeite om een stijging van de lokale prijzen tegen te gaan.

Daarom introduceerde het land recent een maatregel om de eigen export te beperken. Vanaf 15 februari zijn alle palmolieproducenten verplicht om een exportvergunning te hebben. Dat houdt de situatie op de markt voor palmolie 'zeer krap', aldus analisten. Het tekort aan arbeidskrachten in Maleisië is een van de redenen waarom Maleisië de productie in het eerste kwartaal van 2022 niet kan opschroeven tot boven de 2 miljoen ton.

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden