Shutterstock

Achtergrond Noten

Hazelnoten zijn drijfveer in gemiddelde prijs van noten

2 Februari 2022 - Kimberly Bakker

De gemiddelde notering voor noten is halverwege deze maand met bijna 3% gestegen. De Mintec Global Category Index voor noten kwam 12 januari uit op $6.229 per ton. Daarmee is duidelijk een herstel in de markt zichtbaar, want half december werd nog een dieptepunt bereikt. De logistieke onzekerheden kunnen de index voorlopig op een hoger niveau houden.

Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Medio december kwam de prijsindex van marktbureau Mintec, bestaande uit amandelen, paranoten, cashewnoten, pistachenoten, hazelnoten en pinda's, uit op $6.061 per ton. Tussen half september en half december verloor de Mintec Global Category Index voor noten zo'n 14%. De dalende prijzen voor amandelen, cashewnoten en hazelnoten hadden daar vooral aandeel aan. Inmiddels is de prijs weer opgekrabbeld, tot $6.229 per ton op 12 januari. Eén van de belangrijkste drijfveren voor de stijging is de huidige prijs voor Turkse hazelnoten.

De prijs voor hazelnoten uit Turkije is afgelopen maand met zo'n 5% gestegen tot $609 per 100 kilo. Dit komt onder meer door de stijgende Turkse lira. In de laatste week van december won de munt wat terrein ten opzichte van een mandje andere belangrijke valuta's. De reden? President Erdogan onthulde in december een plan om het spaargeld van consumenten te beschermen. Verliezen die ontstaan door de wisselkoersschommelingen worden namelijk gecompenseerd. Turkije domineert de wereldmarkt als het om hazelnoten gaat. Het land zorgt naar schatting voor 75% van alle hazelnoten ter wereld.

Daling voor amandelen en cashewnoten
De prijsstijging voor hazelnoten is wel de kop ingedrukt door een prijsdaling in amandelen en cashewnoten. De prijs voor amandelen daalde afgelopen maand met 7% tot $1,85 per pond. Dat heeft grotendeels te maken met de slechte productkwaliteit in Californië, de grootste amandelproducent in de Verenigde Staten. Amandelen van goede kwaliteit zijn overigens al tijden schaars, zo beschreef marktbureau Mintec eerder al. Droogte is de reden voor de mindere kwaliteit dit jaar. Tegelijkertijd is er wereldwijd veel aanbod van amandelen. Dit weerhoudt de prijs ook van een stijging.

De notering voor cashewnoten zakte afgelopen maand naar het laagste niveau sinds begin maart. Op 20 januari stond de prijs op $2,85 per pond. Dat is 2% minder dan één maand eerder en 3% lager dan vorig jaar in dezelfde periode. De logistieke verstoringen spelen een grote rol in de markt voor cashewnoten. Veel cashewnoten worden uit Aziatische landen geïmporteerd. Het importeren van producten uit bijvoorbeeld Shanghai is duur. Een enkeltje over zee van Shanghai naar de haven Rotterdam kost al gauw meer dan $13.000 per veertig voets container, zo blijkt uit de World Container Index van Drewry.

De verwachting is dat de prijzen voor de verschillende nootsoorten voorlopig op een hoger niveau blijven staan. De genoemde logistieke verstoringen zijn een van de redenen daarvoor. Maar ook het feit dat er wereldwijd al een tekort is aan hazelnoten speelt mee. Er is krapte op de wereldmarkt, terwijl de vraag constant tot groeiend blijft.

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden