Shutterstock

Nieuws Hazelnotentekort

Tekort aan Turkse hazelnoten verwacht

27 December 2021 - Rianne Nieuwenhuize

Een tekort aan hazelnoten dreigt als gevolg van de ontwaarding van de Turkse lira. Turkije is verantwoordelijk voor 75% van de hazelnootproductie wereldwijd. Voor Turkse boeren is het steeds lastiger geworden hun productie draaiende te houden omdat meststoffen onbetaalbaar zijn geworden. Boeren hebben hun productie al moeten inkrimpen en als de Turkse munt in waarde blijft dalen, komt de teelt wellicht helemaal stil te liggen.

Om de koers van de sterk ontwaarde Turkse lira te ondersteunen, heeft de Turkse president Recep Tayyip Erdogan vorige week nieuwe maatregelen aangekondigd. Zo moet een nieuw programma de spaargelden van Turkse burgers beschermen tegen de flinke koersschommelingen van de eigen munt. De mededeling van Erdogan op maandag 20 december had direct effect: de koers van de Turkse lira steeg flink, terwijl die eerder op de dag met meer dan 11% daalde ten opzichte van de dollar.

Bron: Turkish Statistical Institute

De inflatie in Turkije staat sinds november op 21,3%. In mei bedroeg dit nog 16,5%, en de maanden steeg de inflatie alleen maar. De Turkse lira is dit jaar daardoor bijna de helft minder waard geworden. Energie- en transportkosten zijn gigantisch gestegen, net als in de rest van de wereld. Plannen om het minimumloon mee te laten groeien met de hoge inflatie maakt de productie van de hazelnoot dus nog duurder.

Turkije domineert de wereldmarkt als het om hazelnoten gaat. Het land zorgt naar schatting voor zo'n 75% van alle hazelnoten ter wereld. Zo blijkt uit cijfers van het International Nut and Dried Fruit Council. De overige 25% komt onder meer uit Italië, Azerbeidzjan, de Verenigde Staten, Chili, Georgië en Iran. De Turken consumeren zelf slechts 15% van hun hazelnoten en exporteren de rest naar landen over de hele wereld.  Veruit de grootste afnemers zijn Duitsland en Italië.

Hamsteren van Nutella
"De wereld staat op het randje van een hazelnotentekort", waarschuwt Turgan Zülfikar, een Turkse bedrijfsadviseur in New York, in The Wall Street Journal. "Als je fan bent van Nutella, kun je de potten maar beter gaan hamsteren de volgende keer dat je in de winkel komt." Niet alleen Nutella gaat de gevolgen van de hazelnotenschaarste merken, maar ook Kinder Bueno wordt hierdoor een stuk duurder.

De Italiaanse chocoladefabrikant Ferrero is de producent van Nutella en Kinder Bueno. Voor de productie van hazelnotenpasta en andere zoetwaren koopt het bedrijf ongeveer een derde van de Turkse hazelnoten in. Dat aandeel is wel aan het veranderen. Ferrero is in de afgelopen jaren regelmatig negatief in het nieuws geweest als het gaat om de herkomst van gebruikte ingrediënten. Reden voor de Nutella-producent om stevig in te zetten op lokale teelt. Ferrero wil de Italiaanse hazelnotenproductie tussen 2019 en 2025 met 30% verhogen.

Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Rianne Nieuwenhuize

Rianne Nieuwenhuize is redacteur bij Foodbusiness. Zij komt uit de bloeiende wereld van bloemen en planten en schreef daarvoor enkele jaren over groenten en fruit. De agrarische sector ligt haar nauw aan het hart, deze schuurt mooi tegen de smakelijke en zakelijke wereld van Foodbusiness aan.

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden