Shutterstock

Achtergrond Cashewnoten

Prijs voor cashewnoten kan geen kant op

17 December 2021 - Kimberly Bakker

De prijs voor cashewnoten bevindt zich al weken in dezelfde prijsrange. Voorlopig lijkt daar ook geen verandering in te komen. De combinatie van een middelmatige vraag, een lage vaccinatiegraad in Azië en hoge transportkosten ligt daaraan ten grondslag.

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De markt voor cashewnoten bevindt zich in rustig vaarwater. De prijzen bevinden zich al weken tussen de $2,00 per pond en $3,30 per pond, afhankelijk van de grootte en de kwaliteit. "Er gebeurt maar weinig. De voorraden zijn goed en er zijn geen zorgen over de oogst in bijvoorbeeld Cambodja, een van de grootste producenten van cashewnoten", licht marktanalist Aidan Wright van marktbureau Mintec toe tijdens een webinar. Hij verwacht dat de vraag na de feestdagen weer wat toeneemt, al heeft dat waarschijnlijk geen effect op de prijzen.

Azië is een lastige markt
Net zoals in de markt voor pinda's en amandelen, speelt ook hier de logistieke chaos namelijk een grote rol. Veel cashewnoten worden uit Aziatische landen geïmporteerd. Het importeren van producten uit bijvoorbeeld Shanghai is duur. Een enkeltje over zee van Shanghai naar de haven Rotterdam kost al gauw meer dan $15.000 per veertig voets container, zo blijkt uit de World Container Index van Drewry. Kopers in de Verenigde Staten zien een prijs van iets meer dan $10.000 per container.

Door de lage vaccinatiegraad in de Aziatische landen is er – volgens de analist van Mintec – voorlopig ook geen zicht op lagere prijzen. Kopers kopen daarom het liefst op dit moment vooruit. In de hoop dat de transportkosten blijven dalen. De stijging van de World Container Index vorige week is dan ook slecht nieuws voor deze handelaren. Wellicht dat dit nog voor wat extra prijsdruk kan zorgen, al is de voorraad – zoals beschreven – niet klein. Van een tekort zal voorlopig geen sprake zijn. Wright verwacht daarom dat de markt de komende weken nog voortkabbelt.

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden