Shutterstock

Nieuws Honing

India wil meer honing naar Europa exporteren

11 Januari 2022 - Kimberly Bakker

India is van plan om meer honing naar de Europese Unie en Zuidoost-Azië te exporteren. Dat maakt de Agricultural and Processed Food Products Export Development Authority bekend. Op dit moment is het land de op acht na grootste exporteur van honing wereldwijd.

De Agricultural and Processed Food Products Export Development Authority (APEDA) in India meldt een leveringsnetwerk voor de export van honing naar de Europese Unie en Zuidoost-Azië op te zetten. "Daarvoor werken we nauw samen met deelstaatregeringen, producenten en andere betrokkenen in de toeleveringsketen", stelt APEDA in een persbericht. Ook wordt opnieuw onderhandeld over de accijnsstructuur die door de verschillende landen worden gehanteerd. India hoopt de honingexport zo verder te vergroten.

India exporteerde afgelopen seizoen 59.999 ton natuurlijke honing, ter waarde van $96 miljoen. Daarmee is het de op acht na grootste honingexporteur ter wereld. Het land is tevens de op zes na grootste producent van honing. Het merendeel van de Indiase honing wordt momenteel afgenomen door de Verenigde Staten (74,8%). Andere populaire bestemmingen zijn Bangladesh, Saoedi-Arabië, de Verenigde Arabische Emiraten en Canada.

Winstgevendheid in geding?
De vraag is wel of producenten in de Europese Unie op nog meer 'importhoning' zitten te wachten. Zij kampen namelijk voor het tweede seizoen op rij met een slecht jaar. Niet alleen de productie neemt af (met 10% tot 15%), ook geven kopers steeds vaker de voorkeur aan goedkope geïmporteerde honing. Oekraïne is een van de belangrijkste leveranciers. De gemiddelde prijs voor honing komt in dat land uit op €1,53 per kilo, terwijl de gemiddelde productiekosten in de Europese Unie €3,50 tot €4 per kilo bedragen. China exporteert ook veel honing naar de Europese Unie. In dat land ligt de prijs op €1,38 per kilo.

"De winstgevendheid voor imkers komt zodoende sterk in het geding", stelde belangenorganisatie Copa-Cogeca eerder in een verklaring. Overigens is nog niet bekend voor welke prijs Indiase honing op de Europese markt komt. Twee jaar geleden lag de marktprijs voor honing in het land omgerekend nog tussen de €1,01 en 1,19 per kilo. Maar inmiddels doen ook geluiden de ronde over omgerekend ruim €5,00 per kilo. De grondstoffenrally heeft honing daarmee niet overgeslagen.

Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Kimberly Bakker

Kimberly Bakker is content coördinator bij Foodbusiness. In haar dagelijkse leven speelt sport een belangrijke rol en voeding is voor een optimale prestatie uiteraard van groot belang. Met analyses over bijvoorbeeld de grondstoffenmarkt, achtergronden bij het nieuws en interviews met startups geeft ze duiding aan de gehele ‘foodbusiness’.

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden