Shutterstock

Achtergrond Honing

Opnieuw slecht jaar voor producenten van honing

14 December 2021 - Kimberly Bakker

Het jaar 2021 is wederom een slecht jaar voor de bijenteeltsector, en dan specifiek voor producenten van honing. De weersomstandigheden waren meer dan uitdagend en de vrije import vanuit landen als Oekraïne en China zorgt voor een minimale winstgevendheid. Belangenorganisatie Copa-Cogeca vindt dat de regels strenger moeten worden, om zo een gelijk speelveld te creëren.

Dit jaar wordt opnieuw desastreus voor de bijenteeltsector, stellen Europese analisten. De productiedaling wordt geschat op 10% tot 15% in vergelijking tot vorig seizoen. En toen was de oogst al 'zeer laag' te noemen. "Ondermaats presteren lijkt inmiddels de norm", stelt Baptiste Boucher, directeur Communicatie van belangenorganisatie Copa-Cogeca. "De meeste landen hadden dit jaar te maken met extreme weersomstandigheden. Op bijna heel het continent was sprake van koude en natte omstandigheden. Dit terwijl het zuiden van Europa en Finland voor het eerst in decennia te maken kreeg met droogte. Dit had een grote impact op de bloeiperiode en heeft de bestuivingsperiode verkort."

Goedkope import
Daar komt nog eens bij dat kopers veelal de voorkeur geven aan honing uit Oekraïne, vanwege de zeer lage prijzen. De Europese Unie importeerde afgelopen jaar 164.885 ton honing, een plus van 4,7% vergeleken met een jaar eerder. Oekraïne is – zoals beschreven – de belangrijkste leverancier, met een marktaandeel van 31,3% (54.802 ton). De gemiddelde prijs voor honing komt in dat land uit op €1,53 per kilo. Dit terwijl de gemiddelde productiekosten in de Europese Unie ongeveer €3,50 tot €4 per kilo bedragen. China exporteert eveneens veel honing naar de Europese Unie. In dat land ligt de prijs op €1,38 per kilo. "De winstgevendheid voor imkers komt zo sterk in het geding."

Volgens landbouworganisatie Copa-Cogeca is het belangrijk dat hier meer aandacht voor komt. "In elk Europees land wordt de bijenteelt beoefend. In de Europese Unie beheren ruim 650.000 imkers zo'n achttien miljoen bijenkorven. Tien miljoen bijenkorven worden beheerd door imkers die voor hun inkomen afhankelijk zijn van de teelt. De Europese Unie is tevens de op één na grootste producent van en de grootste importeur van honing ter wereld. Dat moeten we niet vergeten." De belangrijkste honingproducerende landen zijn Roemenië, Spanje, Duitsland, Hongarije, Italië, Polen, Frankrijk en Griekenland.

Strengere regels
De Europese Commissie heeft inmiddels aangekondigd om de honingrichtlijn van de Europese Unie te herzien. "De regels moeten aangescherpt worden", stelt Copa-Cogeca. "Alleen zo kunnen we zorgen voor eerlijke concurrentie en een gelijk speelveld in de Europese Unie. En alleen zo kunnen we consumenten in de Europese Unie informatie verstrekken over de herkomst van de honing." Het is nog onduidelijk wanneer de Commissie een oordeel velt.

Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Kimberly Bakker

Kimberly Bakker is content coördinator bij Foodbusiness. In haar dagelijkse leven speelt sport een belangrijke rol en voeding is voor een optimale prestatie uiteraard van groot belang. Met analyses over bijvoorbeeld de grondstoffenmarkt, achtergronden bij het nieuws en interviews met startups geeft ze duiding aan de gehele ‘foodbusiness’.

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden