Shutterstock

Analyse Palmolie

Palmolie noteert lager door overstromingen

22 December 2021 - Kimberly Bakker

Overstromingen op een schiereiland van Maleisië, een lagere notering voor sojaolie én Brent-olie en een verlaging van de invoerbelasting in India op geraffineerde palmolie. Allemaal hebben ze effect op de huidige notering voor palmolie.

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De notering voor palmolie op de Mdex steeg begin oktober naar een recordniveau. In de weken daarna ging de prijs nog iets verder omhoog, tot een piek van 5.449 Maleise ringgit per ton halverwege november. Omgerekend naar euro's is dat een bedrag van €1.146 per ton. Het nieuws over een lage voorraad in Maleisië veroorzaakte toen de extreme prijsstijging. Twee weken terug werd bekend dat de palmolievoorraad over november 3,5% lager is dan een jaar eerder. Tegelijkertijd lag de export in die maand hoger dan verwacht. Analisten rekenden met een tekort, waardoor paniekaankopen ontstonden.

Maandag 13 december keerde die trend. De Mdex-notering voor palmolie daalde van 5.250 Maleise ringgit per ton naar 4.758 Maleise ringgit per ton op maandag 20 december. Een min van ongeveer 10%. Er zijn meerdere redenen voor die daling. Een eerste reden zijn de overstromingen op het schiereiland van Maleisië. Analisten verwachten dat die overstromingen in december voor een 5% tot 6% lagere export kunnen zorgen. Uiteindelijk zorgt dat ervoor dat de palmolievoorraden in Maleisië iets meer lucht krijgen. Althans, als de productie gewoon doorgang kan vinden. Maar daar lijkt het tot nu toe wel op.

Brent-olie en sojaolie omlaag
Een tweede reden voor de lagere palmolienotering zijn de prijsverlagingen voor Brent-olie en sojaolie. Sojaolie strijdt eveneens om marktaandeel in de wereldwijde markt van plantaardige oliën en is dus een geduchte concurrent voor palmolie. De notering voor sojaolie op de CBoT in Chicago sloot maandag 20 december op $5,29 per bushel. Dat was maandag 6 december nog $5,77 per bushel. In de periode van maandag 6 december tot en met maandag 13 december is sojaolie bijna 8% in prijs gezakt. Palmolie kon niet anders dan volgen.  

Kijken we naar Brent-olie, dan wordt voornamelijk geconcurreerd in de productie van biodiesel. Als ruwe olie op een hoog prijsniveau staat, is palmolie immers interessanter voor de biodieselindustrie. Dat is lange tijd zo geweest. Brent-olie noteerde namelijk vrijwel heel de maand oktober en november boven de $80 per vat. Op 25 november werd de weg omlaag echter ingeslagen. De notering daalde met iets meer dan 12% tot $72,15 per vat op maandag 20 december. Palmolie verloor het concurrentievoordeel en moet wel mee omlaag.

Er is wel een positieve ontwikkeling zichtbaar in de vraag naar palmolie. India heeft namelijk de invoerbelasting op geraffineerde palmolie verlaagd naar 12,5%. Dat was voorheen 17,5%. Tegelijkertijd bevestigt de regering in het land dat de import van geraffineerde palmolie nog tot en met december 2022 is toegestaan. De verwachting is dat Indiase kopers in verkoopseizoen 2021/2022 minimaal 1,5 miljoen ton geraffineerde palmolie importeren en 7 miljoen ton ruwe palmolie.

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden