Shutterstock

Analyse Palmolie

Palmolie houdt vast aan hoog prijsniveau

8 December 2021 - Kimberly Bakker

De notering voor palmolie op de Mdex houdt vast aan het hoge prijsniveau van de afgelopen weken. De omikronvariant van het coronavirus lijkt daarmee geen effect te hebben op deze grondstof. Dat komt voornamelijk doordat de markt in de ban is van een dieptepunt in de Maleise voorraad van palmolie.

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De notering voor palmolie op de Mdex is dinsdag 7 december gesloten op 5.305 Maleise ringgit per ton. Omgerekend naar euro's gaat het om een bedrag van €1.115 per ton. Dat is een stijging in vergelijking tot een week eerder. Toen kwam de notering uit op 5.225 Maleise ringgit per ton, oftewel €1.099 per ton. Daarmee staat de prijs nog altijd op een hoog niveau. Eén maand eerder kwam de notering voor palmolie uit op 5.335 per ton. Sindsdien is de prijs dus nauwelijks gestegen of gezakt en wordt gesproken van een (voor nu) stabiel prijsniveau.

Voor exporteurs en producenten is dat goed nieuws, voor importeurs is het uiteraard minder goed nieuws. De prijzen voor ruwe palmolie zijn sinds begin dit jaar met ongeveer 47% gestegen. Kijken we naar de prijsstijging sinds het begin van de coronapandemie (maart vorig jaar) dan is een plus zichtbaar van 34,5%. Aan het begin van de pandemie kwam de notering uit rond de 3.944 Maleise ringgit per ton, oftewel €829 per ton. In voorgaande jaren stond de notering gemiddeld op 2.700 Maleise ringgit.

Maleise voorraad naar dieptepunt
De lagere voorraad in Maleisië is de voornaamste reden dat de notering op zo'n hoog niveau blijft staan. De palmolievoorraad lag over de maand november 3,5% lager dan over oktober, op 1,77 miljoen ton. Dat is het laagste punt in vier maanden tijd. De hoger dan verwachte export is hier de oorzaak van. Meerdere analisten laten aan persbureau Reuters weten dat de export over de afgelopen maand uitkwam rond de 1,59 miljoen ton, een plus van 11,9% vergeleken met een maand eerder. De minimale stijging in de productie kon hier niet tegenop: +1% tot 1,74 miljoen ton. Al is dat wel het hoogste niveau sinds september vorig jaar.

De introductie van de omikronvariant van het coronavirus, die twee weken terug ineens opdook vanuit Zuid-Afrika, heeft tot nu toe weinig effect gehad op de markt voor palmolie. Dit heeft onder andere te maken met het feit dat analisten verwachten dat de productie van palmolie (in ieder geval in Maleisië) tot en met de eerste helft van aankomend jaar 'zacht' blijft. De voorraad bij 's werelds op één na grootste palmolieproducent blijft daarmee beperkt.

  Verwachte hoeveelheid
Productie 1,743 miljoen ton
Export 1,587 miljoen ton
Import 60.000 ton
Eindvoorraad 1,769 miljoen ton

'Europa mag niet discrimineren'
De grootste producent van palmolie wereldwijd, dat is Indonesië. Dat land houdt zich op dit moment echter niet bezig met eindvoorraden. Exportproblemen liggen op de loer. De belangenbehartiger voor de palmolie-industrie in het land heeft daarom de Europese Unie onlangs opgeroepen om niet te discrimineren als het gaat om het zogenaamde nieuwe 'Due Dilligence'-beleid. In dat systeem gaat de Europese Unie landen schikken van 'hoog risico' naar 'laag risico' als het gaat om ontbossing (ten behoeve van bepaalde grondstoffen, zoals palmolie).

Volgens verschillende bezorgde partijen zorgt het Europese beleid ervoor dat importeurs wellicht overwegen om palmolie te vervangen. "Dat is zeker niet de beste optie voor het milieu", stelt de Roundtable for Sustainable Palm Oil (RSPO). "Palmolie is immers de meest productieve plantaardige olie op de markt. Om 1 miljoen ton palmolie te produceren, is ongeveer 0,26 hectare land nodig. Dit in tegenstelling tot 1,25 hectare voor 1 miljoen ton koolzaad, 1,43 hectare voor diezelfde hoeveelheid zonnebloemen of 2 hectare voor eenzelfde hoeveelheid sojabonen." Het is nog onduidelijk welk effect het Europese beleid op de Mdex-notering gaat hebben.

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden