Shutterstock

Achtergrond Cacaoboter

Nederland haalt meer cacaoboter uit Indonesië

17 September 2021 - Kimberly Bakker

De Nederlandse import van cacaoboter uit Indonesië is afgelopen jaar flink gegroeid. Dat blijkt uit cijfers van IndexBox. De Verenigde Staten blijven de grootste importeur, al is het volume wel flink gedaald. Australië en India profiteren daar eveneens van.

Indonesië is een van de grootste producenten van cacao wereldwijd, met een productie van bijna 850.000 ton. Het land is ook de op één na grootste producent van cacaoboter. Afgelopen jaar steeg de uitvoer naar 144.000 ton, ter waarde van $791 miljoen. Dat blijkt uit een eerste inschatting van marktbureau IndexBox. Een jaar eerder lag de exportwaarde van cacaoboter nog op $785 miljoen. Nederland is de grootste exporteur van cacaoboter wereldwijd, met een volume van ruim 255.000 ton. De exportwaarde komt daarmee boven de $1 miljard uit, blijkt uit cijfers van Tridge.

Verenigde Staten neemt minder af
Nederland is tegelijkertijd een grote importeur van Indonesische cacaoboter, de op één na grootste zelfs. Het afgelopen jaar nam ons land 21.000 ton cacaoboter af van Indonesië, ter waarde van $113 miljoen. De Verenigde Staten voeren de lijst aan, met een afname van 38.000 ton. De exportwaarde naar dat land bedroeg afgelopen jaar $209 miljoen. India staat op drie, met een volume van 12.000 ton (ter waarde van $65 miljoen). Gezamenlijk hadden deze landen een aandeel van 49% in de Indonesische export van cacaoboter.

De Verenigde Staten hebben het afgelopen jaar wel minder cacaoboter uit Indonesië afgenomen dan in voorgaande jaren. De exportwaarde daalde namelijk met $54 miljoen. Om die vraaguitval te compenseren, is meer cacaoboter naar Australië (+$16 miljoen), India (+$15 miljoen), Estland (+$10 miljoen), de Verenigde Arabische Emiraten (+$9 miljoen) en Nederland (+$9 miljoen) geëxporteerd. De gemiddelde exportprijs kwam daarbij uit op $5.474 per ton.

Prijs voor cacao
Het is nog wel de vraag of die prijs komend seizoen gehandhaafd blijft. Dit omdat er een grote voorraad cacao voorzien wordt. De internationale organisatie voor de cacao-industrie (ICCO) maakte afgelopen week bekend dat de wereldproductie van cacao dit jaar uitkomt rond de 5,14 miljoen ton. Een recordniveau. Vandaag de dag noteert cacao op de ICE omgerekend $2,47 per kilo. Dat is vergelijkbaar met het niveau van half maart. Tegelijkertijd is het nog wel altijd hoger dan voor de crisis, toen een niveau van $2,30 per kilo gemiddelde was.

Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Kimberly Bakker

Kimberly Bakker is content coördinator bij Foodbusiness. In haar dagelijkse leven speelt sport een belangrijke rol en voeding is voor een optimale prestatie uiteraard van groot belang. Met analyses over bijvoorbeeld de grondstoffenmarkt, achtergronden bij het nieuws en interviews met startups geeft ze duiding aan de gehele ‘foodbusiness’.

Analyse Grondstoffen

Cacaoprijs stijgt naar hoogste punt in weken

Analyse Grondstoffen

Zorgen aanbod cacao uit West-Afrika stuwen de prijs

Nieuws Grondstoffen

Mondiaal cacaotekort veel groter dan gedacht

Nieuws Arla Foods

Arla en Mondelez stappen samen in chocolademelk

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden