Shutterstock Dit is een inside artikel, bestemd voor abonnees. In het kader van onze lancering kunt u tijdelijk alle inside content gratis inzien. Zodra dit stopt doen wij graag een scherpe aanbieding.

Analyse Cacao

Aanbod zal groter zijn dan vraag op cacaomarkt

Maandag 17:30 uur

Dat er veel cacao op de wereldmarkt verwacht wordt, was al bekend. Eind mei publiceerde de internationale organisatie voor de cacao-industrie een rapport waarin stond dat de grens van vijf miljoen ton voor het eerst gepasseerd gaat worden. Inmiddels heeft de organisatie die prognose alweer verhoogd. Het resultaat? Het aanbod zal vele malen groter zijn dan de vraag. En dat kan leiden tot lagere prijzen.

De internationale organisatie voor de cacao-industrie (ICCO) heeft de prognoses voor seizoen 2020/2021 herzien. Met de gegevens die het begin augustus heeft verzameld, wordt voor dit seizoen uitgegaan van een recordproductie van 5,14 miljoen ton. Eind mei ging de organisatie nog uit van een productie van 5,02 miljoen ton. Ook toen ging het al om een record, want het was voor het eerst dat de grens van 5 miljoen ton werd doorbroken.

Dat de verwachtingen voor de productie nu weer hoger uitkomen, komt door de aanzienlijke regenval in de meeste teeltregio's van Ivoorkust. Dat heeft de groei van de cacaoplant bevordert. Ivoorkust is de belangrijkste producent van cacao en voorziet een grote oogst van goede kwaliteit. In het oosten van het land, in de regio Abengorou, is de cacao-oogst inmiddels begonnen. Kopers bieden daar omgerekend $1,17 per kilo voor de cacao.

Op de ICE komt de notering voor cacao inmiddels uit op omgerekend $2,40 per kilo, na een flinke stijging afgelopen maand. Eind juli werd namelijk nog $2,14 per kilo genoteerd. Door de hoge prijs houden veel telers in Afrikaanse landen hun product achter in afwachting op nog hogere prijzen. Of die er gaan komen, is overigens nog maar de vraag. Eind vorige week stond de notering immers op $2,44 per kilo. Kortom: de weg omlaag is weer ingezet.

Vraag kan aanbod niet bijhouden
Die weg naar beneden kan dit jaar wel iets steiler uitpakken dan in andere jaren met een prijsdaling in de negende maand van het jaar. De afgelopen maanden was de vraag naar cacao minimaal, als gevolg van de horeca- en winkelsluitingen door de coronapandemie. Inmiddels stelt de cacao-organisatie dat de vraag zich weer wat lijkt te herstellen, al kan de vraag het aanbod nog langer niet bijbenen. Door de recordproductie wordt een wereldwijd productieoverschot van 230.000 ton verwacht. Dat is – vergeleken met de vorige raming – een toename van 65.000 ton. Een verdere prijsdaling lijkt daarmee onvermijdelijk te zijn.

De cacao-notering op de ICE heeft de weg omlaag ingezet.
foodbusiness.nl

Kimberly Bakker

Kimberly Bakker is content coördinator bij Foodbusiness. In haar dagelijkse leven speelt sport een belangrijke rol en voeding is voor een optimale prestatie uiteraard van groot belang. Met analyses over bijvoorbeeld de grondstoffenmarkt, achtergronden bij het nieuws en interviews met startups geeft ze duiding aan de gehele ‘foodbusiness’.
Reageer op dit artikel
Velden met een * zijn verplicht. Bij reageren gaat u akkoord met de algemene forumregels en mogelijke sancties bij overtreding.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Mis niets en schrijf je in voor onze gratis dagelijkse nieuwsbrief

Grondstoffenmarkt stijgt naar vijfjarig hoogtepunt

FB TV Grondstofupdate

Grondstoffenmarkt stijgt naar vijfjarig hoogtepunt

Voedselinflatie eist zijn tol in Nigeria

Analyse Grondstoffen

Voedselinflatie eist zijn tol in Nigeria

Cacao mist de grondstoffen-boot

Analyse Cacao

Cacao mist de grondstoffen-boot

Plantaardige eiwitten blijven voorlopig duur

Analyse Plantaardige eiwitten

Plantaardige eiwitten blijven voorlopig duur

Blijf op de hoogte

Mis niets en schrijf u in voor onze gratis dagelijkse nieuwsbrief