Shutterstock

Nieuws Ruilvoet

Importprijzen stijgen harder dan die van export

4 Augustus 2022

De ruilvoet – de verhouding tussen de uitvoer- en de invoerprijzen – is in Nederland voor het vierde kwartaal op rij verslechterd. Wel is deze minder verslechterd dan gemiddeld in de eurozone, meldt het CBS op basis van nieuwe Europese cijfers. Ondanks de ruilvoetverslechtering is het handelssaldo in Nederland toegenomen.

In het eerste kwartaal van 2022 stegen de invoerprijzen 18,8% ten opzichte van het eerste kwartaal van 2021. De exportprijzen van Nederlandse goederen en diensten waren gemiddeld 16,3% hoger. Vooral de uitvoerprijzen van delfstoffen, aardolieproducten, metaalproducten, chemische producten en voedingsmiddelen waren hoger dan een jaar eerder. Vooral aardolieproducten en voedingsmiddelen vormen in Nederland een groter deel van de export dan in de ons omringende landen, aldus CBS.

De ruilvoet is in Nederland minder verslechterd dan in de buurlanden en ook dan gemiddeld in de eurozone. Dit komt doordat de exportprijzen in Nederland harder stegen. In Italië, Duitsland, Frankrijk en de eurozone als geheel lagen de prijsstijgingen tussen 10% en 12%. In Spanje en België waren de uitvoerprijzen circa 14% hoger dan een jaar eerder.

De importprijzen stegen in Nederland harder dan in België, Duitsland en Frankrijk, maar de stijging van de invoerprijzen was in Nederland minder groot dan in Spanje en Italië.

Handelssaldo neemt wel toe
In de meeste andere landen in de eurozone nam het handelssaldo – de totale waarde van de export minus de totale waarde van de import – in het eerste kwartaal van dit jaar af. Zo niet in Nederland. Daar was ondanks de ruilvoetverslechtering het handelssaldo ruim €1,3 miljard hoger dan een jaar eerder. Het kwam uit op een totaal van €23,7 miljard. Dit komt doordat het exportvolume sterker groeide dan dat van de import, aldus CBS.

Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
foodbusiness.nl

Linda van Eekeres

Linda is eindredacteur van Foodbusiness. Daarnaast schrijft zij artikelen, met de focus op logistiek, markttendensen en de invloed van politieke beslissingen op de voedingsmiddelenindustrie.
Meer artikelen lezen? Ontdek nu onze Foodbusiness-abonnementen voor 3 maanden. Hiermee heeft u een flexibel abonnement met toegang tot analyses, achtergronden en prijsinformatie. Zo blijft u op de hoogte van de actuele grondstofprijzen. Kijk voor meer informatie bij onze abonnementen »

Nieuws Economie

Inflatie richting nul, voeding 10 procent duurder

Opinie Thomas de Caluwe

Europese renteverhoging vergroot malaise 

Nieuws Rabobank

'Druk op volumes door hoge prijzen voedingsmiddelen'

Nieuws Financieel

Voedselinflatie blijft relatief hoog

Blijf op de hoogte

Schrijf u in en ontvang elke dag het laatste nieuws in uw inbox