Shutterstock

Nieuws Ruilvoet

Importprijzen stijgen harder dan die van export

Donderdag 09:20 uur

De ruilvoet – de verhouding tussen de uitvoer- en de invoerprijzen – is in Nederland voor het vierde kwartaal op rij verslechterd. Wel is deze minder verslechterd dan gemiddeld in de eurozone, meldt het CBS op basis van nieuwe Europese cijfers. Ondanks de ruilvoetverslechtering is het handelssaldo in Nederland toegenomen.

In het eerste kwartaal van 2022 stegen de invoerprijzen 18,8% ten opzichte van het eerste kwartaal van 2021. De exportprijzen van Nederlandse goederen en diensten waren gemiddeld 16,3% hoger. Vooral de uitvoerprijzen van delfstoffen, aardolieproducten, metaalproducten, chemische producten en voedingsmiddelen waren hoger dan een jaar eerder. Vooral aardolieproducten en voedingsmiddelen vormen in Nederland een groter deel van de export dan in de ons omringende landen, aldus CBS.

De ruilvoet is in Nederland minder verslechterd dan in de buurlanden en ook dan gemiddeld in de eurozone. Dit komt doordat de exportprijzen in Nederland harder stegen. In Italië, Duitsland, Frankrijk en de eurozone als geheel lagen de prijsstijgingen tussen 10% en 12%. In Spanje en België waren de uitvoerprijzen circa 14% hoger dan een jaar eerder.

De importprijzen stegen in Nederland harder dan in België, Duitsland en Frankrijk, maar de stijging van de invoerprijzen was in Nederland minder groot dan in Spanje en Italië.

Handelssaldo neemt wel toe
In de meeste andere landen in de eurozone nam het handelssaldo – de totale waarde van de export minus de totale waarde van de import – in het eerste kwartaal van dit jaar af. Zo niet in Nederland. Daar was ondanks de ruilvoetverslechtering het handelssaldo ruim €1,3 miljard hoger dan een jaar eerder. Het kwam uit op een totaal van €23,7 miljard. Dit komt doordat het exportvolume sterker groeide dan dat van de import, aldus CBS.

foodbusiness.nl

Linda van Eekeres

Reageer op dit artikel
Velden met een * zijn verplicht. Bij reageren gaat u akkoord met de algemene forumregels en mogelijke sancties bij overtreding.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Mis niets en schrijf je in voor onze gratis dagelijkse nieuwsbrief

Nieuws Kwartaalcijfers

Winst Yum Brands blijft achter bij verwachtingen

Opinie Han de Jong

Nederland op de rand van een recessie

Nieuws Inflatie

Inflatie stijgt na lichte daling weer flink

Opinie Joost Derks

Het pond als speelbal van politieke chaos

Blijf op de hoogte

Mis niets en schrijf u in voor onze gratis dagelijkse nieuwsbrief