Shutterstock

Nieuws Rente

Europese Centrale Bank verhoogt rente in stappen

9 Juni 2022

De Europese Centrale Bank (ECB) gaat de rente in de eurozone in stappen verhogen. Dat is voor de eerste keer in 11 jaar tijd. De depositorente, die nu nog negatief is, gaat in juli met 25 procentpunten omhoog tot min 0,25%. Het bestuur van de ECB, onder leiding van Christine Lagarde, verwacht in september nog een renteverhoging door te voeren.

Hoe hoog deze verhoging zal zijn, meldt de ECB in een toelichting nog niet. Dat hangt af van de inflatie. Als de inflatievooruitzichten blijven zoals ze nu zijn of verslechteren, kan sluit de ECB een hogere renteverhoging dan de 25 procentpunten in juni niet uit. In dat geval zal de rente in september niet langer negatief zijn. De ECB heeft dit besluit vandaag (9 juni) genomen op de bestuursvergadering in Amsterdam. 

De ECB stond onder grote druk om de rente aan te passen, door de torenhoge inflatie in de eurozone van de afgelopen maanden. Zo bedroeg de inflatie in mei in de eurozone gemiddeld 8,1%. In Nederland was de inflatie vorige maand zelf 8,1%, zo meldt het CBS. De ECB streeft een inflatie na van gemiddeld 2%. In de verklaring benadrukt het bestuur dat zij er voor gaat zorgen dat de inflatie op middellange termijn ook weer op deze 2% uitkomt.

Na september verwacht de Raad van Bestuur van de ECB op basis van zijn huidige informatie dat de rente nog wel eens verder kan stijgen. Veel hangt af van effecten die de verhogingen in juli en september hebben op de inflatie. Vooruitlopend op de eerste renteverhoging heeft de ECB aangekondigd per 1 juli 2022 te stoppen met het aankoopprogramma van staatsobligaties (APP). 

Nieuws Kwartaalcijfers

Winst Yum Brands blijft achter bij verwachtingen

Nieuws Ruilvoet

Importprijzen stijgen harder dan die van export

Opinie Han de Jong

Nederland op de rand van een recessie

Nieuws Inflatie

Inflatie stijgt na lichte daling weer flink

Blijf op de hoogte

Mis niets en schrijf u in voor onze gratis dagelijkse nieuwsbrief