Shutterstock

Nieuws CBS

Export voedingsindustrie Rusland is 270 miljoen euro

21 Maart 2022

De Nederlandse voedingsmiddelenindustrie heeft afgelopen jaar voor €270 miljoen naar Rusland geëxporteerd. Deze cijfers heeft het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) maandag 21 maart gepubliceerd.

De totale uitvoerwaarde van Nederlands product richting Rusland bedroeg vorig jaar €4,1 miljard, waarbij de voedingsmiddelenindustrie €270 miljoen voor rekening neemt. De landbouw exporteert voor nog eens €59 miljoen, al vallen hier ook bloemen en planten onder. Voor drie sectoren was de exportwaarde hoger dan in de voedingsmiddelenindustrie: 'groothandel en handelsbemiddeling' (€1,8 miljard), 'opslag, dienstverlening voor vervoer' (€801 miljoen) en de chemische industrie (€440 miljoen).

Afgelopen jaar waren in het Nederlandse bedrijfsleven in totaal ruim 3.000 bedrijven die goederen naar Rusland exporteerden. Bijna 5% van degenen die importeren of exporteren met Rusland is voor meer dan de helft van de handelswaarde afhankelijk van Rusland. Dat is relevant met het oog op de sancties die tegen Rusland zijn ingevoerd nadat het land Oekraïne is binnengevallen.

Hoofd Landbouw van het CBS Cor Pierik vertelde onlangs in de studio van Foodbusiness over hoe de oorlog in Oekraïne de export en import van voedingsmiddelen raakt.

Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
foodbusiness.nl

Linda van Eekeres

Linda is eindredacteur van Foodbusiness. Daarnaast schrijft zij artikelen, met de focus op logistiek, markttendensen en de invloed van politieke beslissingen op de voedingsmiddelenindustrie.

FB TV Cor Pierik

Zo raakt de oorlog in Oekraïne in- en uitvoer

Nieuws Peen

Israëlische peen kan Rusland moeilijk bereiken

Nieuws AB InBev

AB InBev wil de banden met Rusland verbreken

Achtergrond Suiker

Handelaren houden suiker weg bij de Russen

Blijf op de hoogte

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox