Shutterstock

Nieuws CBS

Export voedingsindustrie Rusland is 270 miljoen euro

21 Maart 2022 - Linda van Eekeres

De Nederlandse voedingsmiddelenindustrie heeft afgelopen jaar voor €270 miljoen naar Rusland geëxporteerd. Deze cijfers heeft het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) maandag 21 maart gepubliceerd.

De totale uitvoerwaarde van Nederlands product richting Rusland bedroeg vorig jaar €4,1 miljard, waarbij de voedingsmiddelenindustrie €270 miljoen voor rekening neemt. De landbouw exporteert voor nog eens €59 miljoen, al vallen hier ook bloemen en planten onder. Voor drie sectoren was de exportwaarde hoger dan in de voedingsmiddelenindustrie: 'groothandel en handelsbemiddeling' (€1,8 miljard), 'opslag, dienstverlening voor vervoer' (€801 miljoen) en de chemische industrie (€440 miljoen).

Afgelopen jaar waren in het Nederlandse bedrijfsleven in totaal ruim 3.000 bedrijven die goederen naar Rusland exporteerden. Bijna 5% van degenen die importeren of exporteren met Rusland is voor meer dan de helft van de handelswaarde afhankelijk van Rusland. Dat is relevant met het oog op de sancties die tegen Rusland zijn ingevoerd nadat het land Oekraïne is binnengevallen.

Hoofd Landbouw van het CBS Cor Pierik vertelde onlangs in de studio van Foodbusiness over hoe de oorlog in Oekraïne de export en import van voedingsmiddelen raakt.

Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Linda van Eekeres

Linda is eindredacteur van Foodbusiness. Daarnaast schrijft zij artikelen, met de focus op logistiek, markttendensen en de invloed van politieke beslissingen op de voedingsmiddelenindustrie.

Analyse grondstoffen

Turkije zet in op nieuwe overeenkomst graandeal

Analyse Grondstoffen

Oekraïne zoekt doorbraak in vaarroutes Zwarte Zee

Analyse Grondstoffen

Rusland werkt aan het omzeilen van de graandeal

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden