Shutterstock

Nieuws Oorlog

'Er is nog geen dreiging van voedseltekorten'

8 Maart 2022

De Europese Unie beschikt over veel reserves en is een netto-exporteur van voedsel. "De coronapandemie heeft aangetoond dat de voedselsector robuust genoeg is om klappen op te vangen", aldus de Europese Commissie – via een brief van landbouwminister Henk Staghouwer aan de Tweede Kamer. "Er is daarom op dit moment geen dreiging voor voedseltekorten in de Europese Unie."

Het bovenstaande bespraken de ministers van Landbouw van de Europese Commissie woensdag 2 maart. Hoewel niet gevreesd wordt voor voedseltekorten, gaan de gevolgen van de oorlog wel voelbaar zijn op de Europese landbouwmarkten. "De export naar Rusland en Oekraïne wordt op korte termijn nagenoeg onmogelijk. In het geval van Rusland gaat het dan om bewerkte levensmiddelen en snijbloemen. Vanuit de Europese Unie naar Oekraïne merken vooral de varkensvleesmarkt en pluimveemarkt een terugval in export", aldus Staghouwer in de brief.

Al stelde de Europese Commissie in het gesprek van 2 maart dat de belangrijkste effecten gemerkt worden aan de importzijde. "De Europese Unie is afhankelijk van Oekraïne voor granen en oliehoudende zaden voor de veevoerindustrie. En de kunstmestindustrie is afhankelijk van Russisch gas voor de productie. De hoge prijzen van deze grondstoffen zorgen al langer voor prijsstijgingen in de voedingsmiddelenindustrie en dit effect wordt sterker", meldt het. Maar tot heel grote problemen zou dit nog niet zorgen, aldus de Commissie.

foodbusiness.nl

Kimberly Bakker

Kimberly Bakker is content coördinator bij Foodbusiness. In haar dagelijkse leven speelt sport een belangrijke rol en voeding is voor een optimale prestatie uiteraard van groot belang. Met analyses over bijvoorbeeld de grondstoffenmarkt, achtergronden bij het nieuws en interviews met startups geeft ze duiding aan de gehele ‘foodbusiness’.

Opinie Kees Maas

Rusland brengt meer doden door honger dan in oorlog

Nieuws Oorlog Oekraïne

'Nigeria moet rekening houden met voedselcrisis'

Analyse Grondstoffen

Zet de daling van de tarweprijs verder door?

Analyse Granen & Grondstof

De tarwenoteringen houden dalende trend vast

Blijf op de hoogte

Mis niets en schrijf u in voor onze gratis dagelijkse nieuwsbrief