Meer nieuws

elektriciteit

Analyse Electriciteit

Deel mkb'ers in food valt nog steeds buiten TEK

Voor de derde week op rij lijkt het stroomtarief weer terug op een normaal niveau. Voor ondernemend Nederland is dit niet het enige goede energienieuws. De criteria om aan de TEK te voldoen zijn naar beneden bijgesteld, waardoor meer ondernemers de regeling kunnen gebruiken. Toch is niet al het nieuws gunstig. Verschillende brancheorganisaties blijven kritisch op de regeling omdat nog steeds veel ondernemers buiten de boot vallen. Ondertussen dreigen de energierekeningen van bedrijven door exploderende transportkosten wederom hoger uit te vallen dan verwacht.
15 November 2022
brood bakkerij

Nieuws TEK-regeling

Kabinet schrapt drempel verbruik voor energiesteun

De verbruiksdrempel voor mkb'ers om in aanmerking te komen voor de regeling Tegemoetkoming Energiekosten (TEK) vervalt. Dit heeft Micky Adriaansens, de minister van Economische Zaken, gisteravond (10 november) gezegd in de Tweede Kamer.
11 November 2022
olie Olieplatform

Analyse Olie

Olieprijs maakt duikvlucht door Chinese lockdowns

Onrust blijft de oliemarkt domineren. Na een periode van stevige prijsstijgingen, ging de olieprijs deze week in sneltreinvaart naar beneden. De Chinese regering maakte deze week namelijk bekend hun zero covid beleid niet te wijzigen. Hierdoor raakt het perspectief op aantrekkende vraag uit dat land uit zicht. Naast ruwe olie wordt ook de diesel goedkoper als gevolg van de lage prijzen van Russische olie.
11 November 2022
gas

Analyse Gas

Gasprijs stabiel ondanks spanningen

De gasprijs blijft behoorlijk stabiel. Door het warme weer worden gasvoorraden nauwelijks aangesproken. Toch is de spanning niet van de markt. Want na het wegvallen van Nord Stream 1 dreigen gasleveringen via de Yamal-pijplijn terug te lopen en blijven de leveringen van LNG onzeker. Ook in Brussel rommelt het, omdat het Europese prijsplafond voor gas volgens ambtenaren onuitvoerbaar is.
9 November 2022
brood bakkerij graan - food

Nieuws MKB

Steun energiekosten nu bij 7 procent van omzet

Het kabinet heeft de voorwaarden voor de regeling Tegemoetkoming Energiekosten (TEK) aangepast. Waar de energierekening van energie-intensieve mkb'ers eerder minimaal 12,5% van de omzet moest bedragen, is dat nu 7%. De overige voorwaarden blijven vooralsnog zoals in oktober aangekondigd.
9 November 2022
varkensvlees

Nieuws Vlees

Varkensvlees komt als klimaatneutraal op markt

Veevoerfabrikant Agrifirm en Valleivarken brengen het allereerste klimaatneutraal gecertificeerde varkensvlees op de Nederlandse markt. Het varkensvlees is vanaf midden-oktober te vinden in de maaltijdboxen van Marley Spoon.
9 November 2022
energie zonnepanelen zonneenergie

Nieuws Elektriciteit

Stroomprijs laag door hoge productie groene energie

Door dalende prijzen van fossiele brandstoffen en gunstige opbrengsten uit hernieuwbare bronnen blijft de stroomprijs laag. Toch is er duidelijk nog spanning op de markt. Een korte dip in de productie van groene energie zorgde namelijk voor duidelijke piek van de stroomprijs. . 
8 November 2022
olie Olieplatform

Analyse Olie

Olieprijs stabiel door lage vraag en laag aanbod

De olieprijs maakt een stabiele fase door. Twee economische krachten houden elkaar op dit moment in balans. Door renteverhogingen bestaat de angst dat de vraag naar olie verder terugloopt, maar ook het aanbod is op het moment laag. Wel bestaat de angst dat de importban op Russische olie dieseltekorten veroorzaakt.
4 November 2022
gas

Analyse Energie

Gasprijs bereikt bodem en veert weer op

Na een lange periode van dalingen lijkt de koers van de TTF zijn weg naar boven weer te hebben gevonden. De prijzen blijven laag. Maar na een maand van optimisme over de beschikbaarheid van aardgas komende winter, begint het besef in te dalen dat de crisis nog niet helemaal is afgewend. Daarnaast ontstaan voorzichtige signalen dat gasbesparing en LNG-importen stroever beginnen te lopen. 
2 November 2022
energie elektriciteit energieprijs

Analyse Elektriciteit

Elektriciteitsprijs stijgt door hogere gasprijs

Vorige week was de elektriciteitsprijs vrij stabiel. Tussen maandag en zondag verschilden de prijzen op de EPEX-Spot niet meer dan €50. De grote productie van groene energie en een lage gasprijs drukten de prijs van elektriciteit, tenminste tot maandag 31 oktober. Door de hoge gasprijs steeg de prijs van elektriciteit sterker dan de rest van de week.
1 November 2022
energie olie gas energieprijs

Analyse Olie

Olieprijs stijgt weer door dalende dollarkoers

Verschillende economische krachten drukken hun stempel op de olieprijs. Door de dalende koers van de dollar en de verlaagde productieplafonds van OPEC+ stijgt de koers van Brent olie. Toch blijft de stijging beperkt door tegenvallende vraag en recordexporten van de Verenigde Staten.
28 Oktober 2022
olietanker gas LNG tanker

Analyse Aardgas

Gasprijs gezakt, gevaar niet geweken

De daling van de gasprijs zette vorige week door, maar de notering op de TTF begint nu wat te stabiliseren. De gascrisis lijkt daarmee afgewend. Verschillende analisten waarschuwen dat dit nog zeker niet het geval is. De grote aanvoer van LNG, de relatief grote Europese voorraad en het zachte weer pakken gunstig uit, maar voldoende gas voor de hele winter is geen zekerheid.
26 Oktober 2022
energie elektriciteit

Analyse Elektriciteit

Stroomprijs blijft laag door warm weer

De daling op de elektriciteitsmarkt zet door. Maandag 24 oktober daalde de prijs door tot het laagste niveau sinds eind mei. Een warme en zonnige nazomer duwt de koersen op de APEX-Spot naar beneden. Gunstige opbrengsten uit zon- en windenergie en grote besparingen op aardgas zorgen voor de laagste stroomprijs sinds eind mei.  
25 Oktober 2022
klappen boksen

Opinie Han de Jong

Hoge rente, energieprijzen en inflatie delen klappen uit

Al maanden verkondig ik dat we op een recessie afstevenen en ik ben niet de enige. Van ondernemers in mijn kennissenkring krijg ik het nodige tegengas. Het zijn ook niet bepaald gebruikelijke ontwikkelingen die we momenteel meemaken. De ‘echo’ van de pandemie galmt nog steeds na in de economie. Maar ook laten de renteontwikkelingen en de energieprijzen zich nadrukkelijk gelden.
21 Oktober 2022
energie elektriciteit

Nieuws Peilingen

Kiezers: politiek heeft geen oplossing energiecrisis

In de laatste politieke peilingen van deze week zakt de BoerBurgerBeweging (BBB) een tikje terug, maar de partij van Caroline van der Plas blijft nog altijd op een enorme winst staan. De huidige regeringscoalitie van VVD, D66, CDA en ChristenUnie zakt volledig door het ijs.
21 Oktober 2022
Verenigde Staten Joe Biden

Analyse Energie

Joe Biden weet olieprijs niet te temmen

De beslissing van OPEC+ om hun productietargets met 2 miljoen vaten te verminderen galmt na drie weken nog steeds door op de wereldmarkt. Om stijgende olieprijzen de baas te blijven, geeft de VS extra strategische reserves vrij. Dat deze maatregel de koers op de oliemarkt weer naar beneden drukt, ligt niet voor de hand. Door aantrekkende vraag uit China wordt eerder een verder oplopende olieprijs verwacht.
20 Oktober 2022

Blijf op de hoogte

Mis niets en schrijf u in voor onze gratis dagelijkse nieuwsbrief