Meer nieuws

energie elektriciteit

Analyse Electriciteit

Pieken vlakken af maar stroom blijft relatief duur

De elektriciteitsprijs was de afgelopen week opvallend stabiel. De prijs blijft overigens nog wel op een relatief hoog niveau. Het voorzichtig aan weer opstarten van de Franse kerncentrales zou daar de komende maanden misschien verandering in kunnen brengen. Verder klinkt er kritiek op de plannen van het Nederlandse ministerie van Financiën voor wat betreft de netbeheerder TenneT.
7 Maart 2023
olie olieraffinaderij

Analyse Energie

Chinese industrie stookt olieprijs flink op

De olieprijs zit op het moment stevig in de lift. De belangrijkste drijver achter de hogere olieprijs is de grote Chinese vraag naar olie. De Chinese industrie groeide in februari namelijk sterker dan verwacht. Saoedi Arabië lijkt op de grote vraag in te willen spelen met een hogere prijs voor de Aziatische markt. Door het optimistische sentiment in de olie-industrie blijft nieuws over de verder stagnerende Amerikaanse economie op de beurzen onopgemerkt.
3 Maart 2023
gas

Analyse Energie

Gasprijs daalt meer dan 18 procent

De gasprijs is in februari stevig gedaald. Toch waarschuwt het internationaal energieagentschap dat Europese landen hard moeten blijven werken om de gasreserves de komende jaren weer volledig te kunnen vullen. Daarnaast heeft het ministerie van Economische Zaken bekendgemaakt wanneer ondernemers de Tegemoetkoming Energiekosten Energie-intensief mkb (TEK) kunnen aanvragen.
1 Maart 2023
energie elektriciteit

Analyse Elektriciteit

Stroomprijs eindgebruiker beginnen te normaliseren

Wind- en zonne-energie drukten de elektriciteitsprijs ook deze week weer stevig, waardoor de elektriciteitsprijs gemiddeld gezien behoorlijk stabiel bleef. Toch steeg de prijs lichtjes ten opzichte van de week ervoor. Door relatief grote verschillen in de weersomstandigheden, liepen de uurprijs van elektriciteit soms behoorlijk uiteen. Daarnaast zorgde de lagere temperaturen voor opwaartse prijsdruk op de elektriciteitsmarkt en resulteren de lagere handelsprijzen van energie in lagere contractprijzen voor de gebruiker.
28 Februari 2023
olie olieraffinaderij

Analyse Energie

Amerikaanse economie drukt op de olieprijs

De olieprijs is deze week licht gedaald. Door de zwakke Amerikaanse economie blijft de vraag naar olie in de Verenigde Staten achter. Toch zakt de vraag niet ver weg. Door Europese sancties daalt namelijk het aanbod aan Russische olie. Daarnaast zijn meerdere prominente analisten het erover eens dat de Chinese olievraag dit jaar flink stijgt.
24 Februari 2023
gas

Analyse Energie

Gasprijs door hoger aanbod onder de 50 euro

Voor het eerst sinds de zomer van 2021 daalde de gasprijs deze week tot onder de €50. Door een groter aanbod daalde de gasprijs deze week met bijna €5. Toch is er ook wat opwaartse prijsdruk. Omdat het de komende weken kouder wordt, verwachten analisten namelijk dat de gasvraag de komende tijd toeneemt.
22 Februari 2023
tarwe - food

Markt Starter Grondstoffen

Tarwenoteringen doen een flinke stap terug

De tarwemarkt kreeg gisteren een flinke tik te verwerken. De toespraak van Poetin was milder dan waar sommige analisten op rekenden. Verder speelt het weer in Zuid-Amerika een dominante rol op verschillende grondstofmarkten. Dit is de Markt Starter van woensdag 22 februari 2023.
22 Februari 2023
energie elektriciteit

Analyse Energie

Elektriciteitsprijs laag door stabiel aanbod

De elektriciteitsprijs deed deze week een stapje achteruit. Relatief gunstig weer zorgt op alle fronten voor een lagere elektriciteitsprijs. Zo werd er bovengemiddeld veel hernieuwbare energie opgewekt. Daarnaast zorgde warm weer voor lagere prijzen van fossiele brandstoffen.
21 Februari 2023
energie gas

Analyse Grondstoffenupdate

Grondstof- en energiemarkt deint alle kanten op

De prijzen op de grondstoffenmarkt schoten alle kanten op afgelopen week. Tarwe maakte een flinke rally maar zet nu weer koers omlaag. Gas zakte naar het laagste niveau in bijna anderhalf jaar. Spelers op de maïsmarkt hadden juist weer moeite met het kiezen van een richting.
17 Februari 2023
olie Olieplatform

Analyse Energie

Olieprijs daalt door grote voorraadopbouw VS

Door lage vraag uit de Verenigde Staten daalde de olieprijs deze week met iets meer dan $1. Ondanks de relatief lage olieprijs brengt de VS vaten uit zijn strategische reserves op de markt. Dat de olieprijs niet nog sterker daalt komt voornamelijk door een rapportage van het Internationaal Energieagentschap (IEA). Dat voorspelt namelijk dat de wereldwijde vraag naar olie in 2023 stevig stijgt.
17 Februari 2023
gas

Analyse Energie

Lager voorschot TEK door dalende gasprijs

De prijs van gas kwam de afgelopen zeven dagen ongeveer €5 lager uit dan vorige week. Door warmer weer nam de vraag naar gas namelijk af. Daarnaast stelde het CBS vast dat er in 2022 minder gas is verbruikt en verlaagt de overheid het voorschot op de TEK, de subsidieregeling voor energie-intensieve mkb'ers. Wanneer de regeling dit kwartaal wordt opengesteld, is nog onbekend.
15 Februari 2023
energie elektriciteit energieprijs

Analyse Energie

Elektriciteitsprijs in de lift door lagere windkracht

De elektriciteitsprijs was de afgelopen zeven dagen net iets hoger dan vorige week. Door het windstille weer nam de productie van windenergie namelijk af. Ondertussen stemde de Tweede Kamer voor het voorstel van het ministerie van Economische Zaken en Klimaat voor het afbouwen van de salderingsregeling. Al zorgden een motie van de VVD ervoor dat de scherpste randjes van het voorstel werden afgehaald.
14 Februari 2023
energie olie

Analyse Grondstoffenupdate

Rusland drukt zijn stempel op de grondstoffenmarkt

De tarwemarkt zette deze week een stapje omhoog mede ingegeven door krappe voorraden. Op de oliemarkt deed Rusland van zich spreken. Het land komt met tegenacties na een nieuwe fase in de Westerse sancties. 
10 Februari 2023
energie gas energieprijs

Analyse Energie

Gasprijs trekt zich weinig van temperatuur aan

Door gunstige weersverwachtingen daalde de gasprijs deze week met ruim €5. Vergeleken met de wilde markt van 2022 blijft de gasprijs relatief stabiel. Door de hoge Europese vulgraad blijven de effecten van zowel hogere als lagere temperaturen relatief beperkt. Daarnaast kwam de één na grootste LNG-verwerken van de Verenigde Staten weer een stap dichter bij een heropening.
8 Februari 2023
tarwe - food

Markt Starter Grondstoffen

Optimisme over economie groeit op grondstofmarkt

De prijzen van tarwe, suiker, koffie bewegen om uiteenlopende redenen omhoog. De gemene deler op de grondstoffenmarkt is de onzekere situatie omtrent corona in China. Dit drukt bijvoorbeeld de palmolieprijs. Als we kijken naar energie dan daalt aardgas, maar trekt de olieprijs wel aan.
8 Februari 2023
elektriciteit

Nieuws Energie

Elektriciteitsprijs blijft ook in februari vrij stabiel

De elektriciteitsprijs blijft ook in de eerste week van februari vrij stabiel. De grote productie van windturbines blijft de elektriciteitsprijs stevig drukken. Daarnaast heeft België definitief afscheid genomen van de Tihange 2 kernreactor en kondigde het Duitse ministerie van Energie aan dat meer dan de helft van hun gascentrales over tien jaar overbodig is. 
7 Februari 2023

Blijf op de hoogte

Schrijf u in en ontvang elke dag het laatste nieuws in uw inbox