Meer nieuws

olie

Analyse Energie

Mogelijke liquidatie Evergrande keert olieprijs

Door de geopolitieke onrust in de Rode Zee en gunstige Amerikaanse macro-economische cijfers zat de olieprijs eind vorige week in de lift. Al deed de dreigende liquidatie van de Chinese vastgoedgigant Evergrande het grootste deel van die stijging deze week weer teniet.  
1 Februari 2024
gas

Analyse Energie

Gasprijs komt toch niet in beweging

Gas en stroom werden deze week net wat duurder. Even leek de chaos in de rode zee weer voor een wat hogere gasprijs te zorgen. Al bleek de situatie een dag later weer in de kiem gesmoord. 
30 Januari 2024
olie olieraffinaderij

Analyse Energie

Olieprijs stabiel ondanks escalatie Midden-Oosten

De olieprijs is door de conflicten in het Midden-Oosten en Oekraïne licht gestegen. Opmerkelijk licht zelfs, zo vertellen handelaren in internationale media. Deels blijft een verdere stijging door een groter aanbod uit, nu het Sharara-veld in Libië weer actief is. De voornaamste reden voor de relatieve rust blijft de zwakke economie.
25 Januari 2024
olietanker gas LNG

Analyse Energie

Temperatuur en vraag beïnvloeden gasprijs

De gasprijs is vorige week aanzienlijk gedaald. Dit trok ook de prijs van elektriciteit naar beneden. Daarnaast hielp ook een flinke piek in zonnestroom op piekmomenten de elektriciteitsprijs omlaag.  
23 Januari 2024
olie

Analyse Energie

Situatie Midden-Oosten laat olieprijs onberoerd

Ondanks de forse escalatie van het conflict in het Midden-Oosten steeg de olieprijs vorige week met minder dan $1. Inmiddels neemt de zwakke economische situatie in China duidelijk de overhand. Dit zorgt voor een forse daling van de benchmark voor Brent-olie.  
18 Januari 2024
gas

Analyse Energie

Hoge vulgraad rots in de branding voor gasprijs

Stabiliteit overheerst de gasmarkt op het moment. Opvallend genoeg reageert de gasprijs amper op lage temperaturen of geopolitieke gebeurtenissen. Ondertussen steeg de elektriciteitsprijs wel door het koudere weer. 
16 Januari 2024
olie

Analyse Energie

Daling op oliemarkt houdt maar kort stand

De prijs van olie bewoog afgelopen week behoorlijk op en neer. In eerste instantie daalde de prijs nadat Saudi-Arabië besloot zijn prijs voor Aziatische olie ter verlagen. Door de onrust in het Midden-Oosten hield de lagere prijs echter kort stand.
11 Januari 2024
gas

Analyse Energie

Aziatische LNG-vraag raakt Europese gasprijs niet

Door een grotere LNG-vraag uit Azië leek de gasprijs even te stijgen. Al snel kwam er echter een correctie door een lager dan verwachte prijsstijging vanwege een groot aanbod. Daarnaast staat de elektriciteitsprijs weer op het niveau van voor de feestdagen.   
9 Januari 2024
windenergie energie windmolenpark

Opinie Kasper Walet

Duurzame elektriciteit heeft ook donkere kanten

Het vergroenen van onze elektriciteitsproductie is niet alleen een geldkwestie, maar roept ook de vraag op of we daarmee niet juist nieuwe problemen creëren? Zoals het verslechteren van de leefomstandigheden in de Noordzee door de bouw van nieuwe windparken. Als je het aan de vissers gaat vragen is het antwoord absoluut een ja.
9 Januari 2024
olie

Analyse Energie

Olieprijs stijgt weer na relatief klein incident

De olieprijs nam deze week het gros van de tijd gas terug. Door zwakke economische resultaten verwachten handelaren dat de vraag naar olie in 2024 relatief laag uitvalt. Zelfs de verslechterende situatie in de Rode Zee kreeg geen grip op de olieprijs. Tot gisteren althans, toen de prijs plotsklaps flink steeg na een relatief klein incident in Libië. 
4 Januari 2024
elektriciteit

Analyse Energie

Gas- en elektriciteitsprijs wederom laag

Zowel de gas- als elektriciteitsmarkt eindigen in 2023 op een laag niveau. Zacht weer en lage vraag zorgden voor flink wat prijsdruk op de energiemarkten. De verwachting is dat met name de gasprijs door de zwakke economie voorlopig op een laag niveau blijft. 
2 Januari 2024
tarwe graanopslag

Marktupdate Grondstoffen

Grondstoffenhandel zoekt naar zekerheden

In Europa maakt de tarwemarkt geen sprongen in de laatste week van 2023, al blijft het onrustig. Olie is deze week door de grens van $80 per vat gebroken. De ontwikkelingen in olie zijn van invloed op wat er in de korrelmaïs gebeurt, licht Jurphaas Lugtenburg toe in onze Grondstoffenupdate.
29 December 2023
haven olie raffinaderij

Analyse Energie

Olieprijs toch niet stabiel na onrust in Midden-Oosten

Even leek de prijs van aardolie stabiel, maar inmiddels zet de stijgende lijn weer door. Onrust in het Midden-Oosten en een ongunstigere wisselkoers van de euro tegenover de dollar zijn de belangrijkste oorzaken.  
28 December 2023
gas

Analyse Energie

Gas en elektriciteitsmarkt lopen uiteen

Op de markten voor gas en elektriciteit was deze week een tegenovergestelde trend waarneembaar. Door de lage vraag was elektriciteit rond de kerst bijna gratis. Ondertussen nam de gasprijs door de chaos in de rode zee juist toe.
27 December 2023
olie

Analyse Olie

Aanvallen in Rode Zee duwen olieprijs omhoog

De prijs van olie is deze week behoorlijk sterk gestegen. Meerdere aanvallen op schepen in de Rode Zee door Houthi-rebellen zorgde voor behoorlijk wat paniek op de oliemarkt. Inmiddels is de prijs door een onverwachte stijging van de Amerikaanse voorraden weer wat aan het dalen.
21 December 2023
zon tarwe - agri

Opinie Kasper Walet

Aarde gaat niet ten onder aan klimaatverandering

20 December 2023

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden