Meer nieuws

olie olietanker

Analyse Olie

Vragen bij effectiviteit van boycot op Russische olie

Het grote nieuws op de oliemarkt deze week is de Europese ban op olie uit Rusland. Deze week liep de spanning op tot het hoogtepunt alvorens de 27 lidstaten van de EU eindelijk tot overeenstemming kwamen. Rusland hield de gemoederen ook op een ander front bezig namelijk bij de Opec+ vergadering die gisteren (donderdag 2 juni) is gehouden.
3 Juni 2022
Gazprom

Analyse Aardgas

Beperkt effect van de leveringsstop op gasmarkt

Het grote nieuws op de gasmarkt deze week is dat het Nederlandse GasTerra geen gas meer geleverd krijgt van het Russische Gazprom. De reactie van de markt op dat besluit bleef beperkt. Reageren marktpartijen daarmee onderkoeld of vallen de gevolgen van het wegvallen van de Russische leveringen mee?
1 Juni 2022
energie elektriciteit energieprijs

Analyse Elektriciteit

Elektriciteitsmarkt blijft er een van extremen

De elektriciteitsmarkt is een markt waarbij het weer een zeer grote rol speelt. Dat bleek ook de afgelopen week. De pieken en dalen in de stroomprijs lopen bijna synchroon met de zonne-uren en windkracht. De toegenomen elektriciteitsproductie uit duurzame bronnen vraagt om aanpassingen van de infrastructuur. Daarover publiceerde de ACM een voorstel.
31 Mei 2022
olie

Analyse Olie

Vraagtoename geeft olieprijs energie

De oliemarkt blijft uiterst vatbaar voor prijsopdrijvende factoren. De prijs van een vat Brent-olie trok deze week een sprintje en noteert intussen weer op het hoogste niveau sinds eind maart. Waar komt deze opleving vandaan?
27 Mei 2022
energie elektriciteit

Analyse Energie

Elektriciteit blijft aan de prijs ondanks zon en wind

De prijs van elektriciteit is de afgelopen week stabiel hoog gebleven. De koers op de Epex Spot bleef net boven de €200 per MWh bewegen, met de traditionele dip in het afgelopen weekend. De zorgen over de overbelasting van het huidige stroomnet, vooral door de input vanuit zonnepanelen (zonPV) nemen echter toe.  
24 Mei 2022
slachterij varkensvlees

Analyse Gosschalk

Hoe slachterij Gosschalk uit zijn schulp kruipt

Slachterij Gosschalk gaat in zee met Farmers Defence Force. Het bedrijf omarmd het keurmerk FarmerFriendly wat het verdienmodel van varkenshouders centraal zet. Op het eerste oog is dit een opvallende stap voor het wat teruggetrokken vleesbedrijf uit het Gelderse Epe. 
23 Mei 2022
olie Olieplatform

Analyse Olie

Tegenstrijdig signalen houden oliemarkt in balans

Positieve en negatieve berichten over de oliemarkt hebben elkaar aardig in evenwicht gehouden deze week. De Brent notering bewoog daarom vooral zijwaarts en spelers op de markt blijven vooralsnog afwachtend. Dat terwijl er voor zowel een daling van de olieprijs als voor een stijging argumenten zijn aan te voeren.
20 Mei 2022
olietanker gas LNG tanker

Analyse Aardgas

Nederland verdubbelt dit jaar capaciteit LNG

Een stabiele, maar goede aanvoer van LNG heeft ervoor gezorgd dat de Europese gasmarkt tot bedaren komt. Onzekerheid blijft echter overheersen. En dat is te zien aan de prijzen. Hoewel de prijsschommelingen iets afzwakken, blijft de notering nog altijd hoger dan voor de Russische inval in Oekraïne.
18 Mei 2022
energie elektriciteit

Analyse Energie

Prijs elektriciteit loopt weer op na zonnige dip

De prijs van elektriciteit is begin deze week weer opgelopen, na afgelopen week een tijdje stabiel wat lager te liggen. Daarmee blijft stroom relatief nog duur. Zon- en windenergie leverden vorige week een vorstelijke bijdrage aan de energiemix.
17 Mei 2022
olie Olieplatform

Analyse Olie

Oliemarkt beweegt tussen hoop en vrees

De verliezen op de oliemarkt in de eerste helft van de week zijn de laatste dagen weer bijna goed gemaakt. Berichten over teruglopende vraag worden afgewisseld door zorgen over minder beschikbaarheid en dat is de notering goed terug te zien.
13 Mei 2022
gas

Analyse Aardgas

Gasaanvoer via Oekraïne loopt grote averij op

De aanvoer van gas uit Rusland heeft een flinke tegenvaller te verwerken gekregen. Door de oorlog is aanvoer via de regio 'Loegansk' niet langer mogelijk. De aanvoer van LNG gaat wel onverminderd door. Hoe verwerkt de markt deze mee- en tegenvallers?
11 Mei 2022
energie zonnepanelen zonneenergie zonnepark

Analyse Elektriciteit

Zonne-energie laat prijs van elektriciteit niet dalen

Ondanks een reeks met zonnige dagen, blijft elektriciteit duur. Conventionele kolen- en gascentrales bepalen vandaag de dag de prijs.
10 Mei 2022
olie roebel olieprijs

Analyse Olie

Mogelijke sancties tegen Rusland drijven olieprijs op

Ruwe Brent-olie is flink in prijs gestegen. Een mogelijke boycot van de Europese Unie tegen Russische olie zorgde voor onrust op de markt. Scheurtjes in de economische groeiverwachtingen en een lagere vraag werden zodoende naar de achtergrond verdrongen.
6 Mei 2022
energie gas

Analyse Aardgas

Gasprijs in de lift door nieuwe sancties

De stemming op de gasmarkt blijft gespannen. Het effect van de gestopte gasleveringen aan Polen en Bulgarije door Rusland is wat weggeëbd. Maar daar komen nieuwe EU sancties voor in de plaats. De maatregelen zijn gericht op de olie industrie maar raken indirect ook de gassector.
4 Mei 2022
BDO

Aangeboden door BDO

'Alle opties moeten bij tuinders op tafel'

Hoe nijpend de situatie in de glastuinbouw is, hoef je Robin Schilder en Frank Meijnders niet te vertellen. 'Het lijkt een 'perfect storm' die nu in de glastuinbouw samenvalt. Het water staat veel telers echt aan de lippen. Zonder hulp gaan veel tuinders hier niet uit komen.'
3 Mei 2022
energie kolencentrale

Analyse Elektriciteit

Grijze stroom zet de toon op elektriciteitsmarkt

De elektriciteitsmarkt liet een opvallend vlak verloop zien de afgelopen week. Dat is weer even wennen na een periode met forse prijsbewegingen en zelfs dagen met negatieve uur prijzen. De perikelen rondom de Russische gasleveringen kregen weinig vat op de stroommarkt. Het aanbod van duurzame stroom legt een zwaarder gewicht in de schaal bij het tot stand komen van de prijs op de elektriciteitsmarkt.
3 Mei 2022

Blijf op de hoogte

Mis niets en schrijf u in voor onze gratis dagelijkse nieuwsbrief