Shutterstock

Analyse Energie

Europese landen zetten gasreserves strategisch in

20 September 2023 - Matthijs Bremer

De stakingen bij Chevron houden de gasmarkt nog altijd in zijn greep, maar een prijsstijging blijft uit. Het Australische gasbedrijf is namelijk nog altijd in staat om in leveringen te voorzien. Daarnaast kiezen Europese landen er op het moment voor om het vullen van de reserves tijdelijk stil te zetten.

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De gasprijs is deze week gedaald. Op woensdag 13 september werd gas voor €36,82 per megawattuur verhandeld. Daarna daalde de gasprijs. Op maandag 18 september daalde de handelsprijs voor gas tot €34,48. Op dinsdag steeg de gasprijs licht tot €34,93.

De stakingen bij het Australische bedrijf Chevron blijft het belangrijkste thema op de gasmarkt. Van origine zouden de stakingen tot eind deze maand aanhouden, maar de vakbonden hebben inmiddels aangekondigd dat de stakingen tot minimaal 14 oktober worden verlengd. Maandag en dinsdag vonden gesprekken tussen Chevron en de vakbonden plaats. De Australische Fair Work Commission schuift daarbij aan als mediator. Toch lijken analisten niet positief gestemd, vijf eerdere gesprekken liepen namelijk op niets uit.

Angst voor stakingen bij Chevron zorgden tot voor kort voor een behoorlijke stijging van de gasprijs. De LNG-gigant levert namelijk ongeveer 5% van de wereldwijde exporten aan LNG. Toch is dat op de TTF amper terug te zien. In het begin van de week was er zo nu en dan wat opwaartse prijsdruk, maar inmiddels noteert de markt een min ten opzichte van vorige week. Dit komt deels doordat Chevron ondanks de stakingen nog geen leveringen uit heeft hoeven stellen. De productie is tot ongeveer 80% teruggevallen, maar door relatief lage vraag blijkt de lagere productie de levering van vloeibaar gas nog niet in de weg te zitten.

Strategische reserves
Maar er is nog een andere reden. Sinds de zomer schrijven analisten vrijwel constant dat de hoge vulgraden stabiliteit brengen op de Europese gasmarkt. Hoewel dit min of meer altijd waar is geweest, zijn de effecten een stuk duidelijker dan voorheen. Tot voor kort verkleinde de hoge vulgraden vooral het risico op een prijsrally zoals we in de zomer van 2022 zagen, toen de gasprijs tot bijna €340 per megawattuur steeg.

Nu veel Europese landen hun vuldoelen formeel gehaald hebben, gaan de lidstaten nog een stap verder. Overheden kiezen er namelijk voor om het vullen van hun gasreserves tijdelijk stil te leggen. Daarbij sturen de overheden op lagere prijzen, om het vullen weer te starten wanneer de prijzen gunstig genoeg zijn. Met het beleid weten lidstaten niet alleen de prijs van het verder vullen van de reserves te drukken. Ook wordt de prijs van gas dat direct wordt verbruikt, valt door het beleid lager uit.    

Dat het Europese landen lukt om de opwaartse prijsdruk van de stakingen te drukken, betekent overigens nog niet dat de Australische perikelen helemaal geen risico meer vormen. De marges zijn nog altijd niet ruim. Zo heeft Nederland op het moment een vulgraad van 95,1% terwijl de vuldoelstelling op 95% ligt. Daarnaast staat het verwarmingsseizoen op het punt van aanbreken. Als de winter valt voordat de stakingen zijn opgelost, zou verwarmen weer een dure aangelegenheid kunnen worden.

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden