Shutterstock

Analyse Energie

Olieprijs stijgt door dalend internationaal aanbod

13 April 2023 - Matthijs Bremer

De olieprijs stijgt ook deze week weer verder. De verlaging van de productietargets van de OPEC+ lijkt voor alsnog zeer effectief. Daarnaast zorgen verstoringen in Irak en Rusland voor een kleiner aanbod. Op het moment lijkt de koers even gekeerd en daalt de olieprijs licht. De meest recente update van de Amerikaanse centrale bank (Fed) zorgde namelijk voor negatieve prijsdruk.

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Op de oliemarkt heerst nog altijd een stijgende trend. Op donderdag 6 april was de handelsprijs voor Brent-olie $85,12. Maandag 10 april opende de olieprijs op het laagste punt van de week. Op die dag werd olie voor $84,18 verhandeld. Twee dagen later (woensdag 12 april) stond de olieprijs op het hoogste punt van de week, bij een stand van $87,33. Daarmee bereikte de notering van de Brent-benchmark de hoogste stand sinds begin januari. 

Tot nu toe lijkt de productieverlaging die de OPEC+ anderhalve week geleden afkondigde behoorlijk effectief. Begin april besloot het oliekartel de productie met meer dan een miljoen vaten per dag terug te schroeven. De beslissing kwam als een verrassing, want nog geen half jaar eerder verlaagde de OPEC+-landen hun productietargets al met 2 miljoen vaten. Sinds de beslissing is de olieprijs gestegen van net onder de $80 naar $87, een stijging van ruim 8% in nog geen anderhalve week tijd.

Hoewel de productiedaling officieel pas in mei wordt ingezet, constateren analisten dat Rusland zijn olieproductie al terugschroeft. Deze week daalde de Russische olieproductie namelijk met 1,24 miljoen vaten per dag. Voor het eerst in acht weken tijd komt de Russische olieproductie onder de 3 miljoen vaten per dag uit. Deze eerste productiedaling lijkt hoger uit te vallen dan gepland. Moskou heeft aangegeven de productie met 500.000 vaten per dag te verlagen.

Daarnaast zorgt een conflict tussen de Irakese overheid en de semi-autonome Irakees-Koerdische regio voor een lager aanbod. Bagdad besloot de olie-exporten tussen de Koerdische regio en Turkije stil te leggen omdat de exporten niet waren goedgekeurd door de Irakese overheid. De impact van de beslissing is niet gering. Irakees Koerdistan voerde ongeveer 400.000 vaten per dag richting Turkije uit. Op het moment wordt er tussen de Iraakse overheid en de Koerdische autoriteiten onderhandeld over een herstart, maar tot nu toe is een akkoord uitgebleven.

Recessieangst verstoort opmars
Op het moment daalt de olieprijs weer. Zoals vaker dit jaar blijkt de angst voor een Amerikaanse recessie leidend voor een lagere olieprijs. Volgens de Amerikaanse centrale bank (Fed) zorgen de naweeën van de recente bankencrisis later dit jaar waarschijnlijk voor een milde recessie. Om de recessie niet erger te maken dan nodig, heeft kiest de centrale bank ervoor om dit jaar minder renteverhogingen door te voeren. Verhogingen van 50 basispunten lijken daarnaast voorlopig uitgesloten. Om de economie niet al te hard te raken verhoogt de bank de rente voorlopig met 25 basispunten.

De hogere olieprijs wordt nog niet doorberekend in de dieselprijs. Op donderdag 6 november werd 100 liter diesel voor €117,42 verhandeld. Sinds dien is de dieselprijs verder gedaald. Volgens de laatst beschikbare notering (van 12 april) is de dieselprijs gedaald tot €115,42.

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden