Shutterstock

Nieuws TEK-regeling

Kabinet schrapt drempel verbruik voor energiesteun

11 November 2022

De verbruiksdrempel voor mkb'ers om in aanmerking te komen voor de regeling Tegemoetkoming Energiekosten (TEK) vervalt. Dit heeft Micky Adriaansens, de minister van Economische Zaken, gisteravond (10 november) gezegd in de Tweede Kamer. Daarmee hebben ook ondernemers die minder verbruiken dan 5.000 m³ gas of 50.000 KWh elektriciteit recht op subsidie, mits zij voldoen aan de percentage-eis.

Om energie-intensief te mogen worden genoemd, moeten de gas- en elektriciteitskosten samen minimaal 7% van de omzet bedragen. Dat percentage was eerder 12,5%, maar is deze week naar beneden bijgesteld. Uit de bewuste Kamerbrief waarin minister Adriaansens dat aankondigt, blijkt dat daarmee 85% van de mkb-bakkersbedrijven, 40% van de specialistische voedingswinkels (zoals de slager en groenteboer) en 36% van de mkb-drankproducenten als brouwerijen aan de voorwaarden van de TEK-regeling voldoen. Met het loslaten van een minimaal verbruik vallen deze percentages voor verschillende sectoren waarschijnlijk hoger uit.

De energiesubsidie is 50% van de kostenstijging van het energieverbruik boven de €1,19/m³ voor gas en €0,35/kWh voor elektriciteit, (drempelprijs). Er wordt in de huidige TEK-regeling uitgegaan van een marktprijs voor gas van €2,42/m³ en €0,58/kWh voor elektriciteit. Let wel: de prijs waarmee wordt gerekend, is aan verandering onderhevig. Het maximale subsidiebedrag is €160.000.

Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
foodbusiness.nl

Linda van Eekeres

Reageer op dit artikel

Om te reageren op dit artikel moet u ingelogd zijn.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Mis niets en schrijf je in voor onze gratis dagelijkse nieuwsbrief

Nieuws MKB

Steun energiekosten nu bij 7 procent van omzet

Nieuws Elektriciteit

Stroomprijs laag door hoge productie groene energie

Analyse Energie

Gasprijs bereikt bodem en veert weer op

Analyse Elektriciteit

Elektriciteitsprijs stijgt door hogere gasprijs

Blijf op de hoogte

Mis niets en schrijf u in voor onze gratis dagelijkse nieuwsbrief