Shutterstock

Analyse Elektriciteit

Elektriciteitsprijs stijgt door hogere gasprijs

1 November 2022 - Matthijs Bremer

Vorige week was de elektriciteitsprijs vrij stabiel. Tussen maandag en zondag verschilden de prijzen op de EPEX-Spot niet meer dan €50. De grote productie van groene energie en een lage gasprijs drukten de prijs van elektriciteit, tenminste tot maandag 31 oktober. Door de hoge gasprijs steeg de prijs van elektriciteit sterker dan de rest van de week.

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Afgelopen week bleef de elektriciteitsprijs ongeveer binnen de bandbreedte van €75 en €125. Op maandag 24 oktober had de EPEX-spot de laagste notering van de week bij een stand van €77,91 per megawattuur. Daarna stegen de prijzen iets. Op maandag 31 oktober steeg de prijs hier bovenuit tot €144,32. Dit is de hoogste elektriciteitsprijs in anderhalve week tijd.

Ook deze week dempten gunstige opbrengsten uit hernieuwbare bronnen de elektriciteitsprijs. Net als de voorgaande weken scheen de zon vaak en fel en ook de kracht van de wind bleef wederom niet achter. Zowel zonne- als windenergie waren daardoor weer ruim vertegenwoordigd in de energiemix, waardoor ruim een derde van alle elektriciteit groen werd opgewekt. 

Gasprijs stijgt, maar is nog steeds relatief gunstig
Maar vooral de aanhoudend 'lage' gasprijs duwde de prijs van elektriciteit naar beneden. Door de lage gasprijs is het aanboren van deze energiebron weer aantrekkelijk. Vorige week werd 55% van alle elektriciteit in Nederland door gascentrales opgewekt. Dit is een relatief hoog percentage. Sinds de inval in Oekraïne ligt dit percentage vaak onder de 50%.

De lage gasprijs is vooral het resultaat van de zachte herfst. Door de hoge temperaturen is de gasvraag 30% lager dan normaal. De industriële grootgebruikers en gascentrales bespaarden ongeveer 20% ten opzichte van een gemiddelde winter. Gebruikers die op het reguliere gasnet zijn aangesloten zoals huishoudens, de tuinbouw en het MKB verbruikten nog minder. Zij bespaarden wel 50% vergeleken met een gemiddelde oktobermaand.

Gasvoorraden worden benut
Ondanks deze grote bezuinigingen lijkt de gasprijs vorige week een bodem te hebben gevonden. Omdat het beeld ontstond dat de gascrisis voor deze winter afgewend is, zakte de gasprijs sinds eind augustus. Sinds deze week zit de gasprijzen weer in de lift. Inmiddels waarschuwen analisten namelijk voor een te groot optimisme. Hoewel de langetermijnverwachtingen voor deze winter duiden op relatief warm weer, is er namelijk nog geen enkele garantie dat lage temperaturen in Europa en Azië uitblijven.

Ook is het de vraag of het LNG-beleid slachtoffer van het eigen succes wordt. Op het moment liggen tientallen LNG-schepen voor Europese terminals te wachten. Het vloeibare gas wordt inmiddels sneller aangevoerd dan het kan worden opgeslagen. Daarnaast is de dagprijs voor gas op het moment te laag om rendabel LNG te kunnen exporteren. Momenteel wachten verschillende leveranciers voor grote Europese havens op een gunstiger prijspeil. Mocht deze situatie niets snel keren, dan wijzigen tankers mogelijk hun koers naar Aziatische landen, waar de vraag naar LNG traditioneel hoog is. 

Deze blijvende onzekerheden op de gasmarkt resulteert in een prijsstijging van elektriciteit. Op maandag 24 oktober dook de gasprijs even onder de €100. In een week tijd steeg de koers van de TTF tot een prijs van rond de €129. Dit heeft zijn weerslag op de elektriciteitsprijs. Maandag bereikte de stroomprijs zijn hoogste niveau sinds 21 oktober.

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden