Shutterstock

Nieuws Energie

Foodindustrie wil actie zien tegen hoge energiekosten

3 Oktober 2022 - Max van der Heijden

De Federatie Nederlandse Levensmiddelen Industrie (FNLI) maakt zich grote zorgen over de voorbestaan van veel haar leden, de ver- en bewerkers van foodproducten. Volgens de FNLI komt de foodindustrie door de explosief gestegen energiekosten steeds meer in het nauw. 

Een groeiend aantal producenten ziet daarmee hun continuïteit in gevaar komen. Het gaat volgens het FNLI niet alleen maar om individuele bedrijven, maar hele sectoren. De overheid wordt daarom opgeroepen niet langer te wachten met passende en effectieve maatregelen om de desastreuze effecten van de hoge energieprijzen te dempen. Op die manier hoopt de FNLI het gelijke speelveld in Europa te behouden. 

Zo kan volgens de brancheorganisatie ook de prijsstijging van voeding voor de consument worden gedempt en kunnen ondernemers uit energie-intensieve sectoren beter concurreren met bedrijven uit naburige landen. ''Het level playing field moet worden hersteld. In de landen om ons heen grijpt de overheid wel in met forse steunmaatregelen voor bedrijven. Daarmee worden Nederlandse producenten en bedrijven de markt uitgeprijsd en in hun voortbestaan bedreigd'', schrijft het FNLI in een verklaring. 

Flexibele energiecontracten
Volgens het FNLI krijgen steeds meer bedrijven te maken met flexibele energiecontracten, waardoor de stijging van de energieprijzen in een stroomversnelling komt. Dit raakt onder meer de bakkerij- en groenteconservensector. Bedrijven verwachten dat energiekosten dit jaar 7,5% van de totale kosten uitmaken, twee jaar geleden was dit nog 1,5%. De totale kostenstijgingen liggen tussen de 20 en 30%. "Dit onderschrijft wat wij in de praktijk ervaren, waarbij wij uitschieters zien bij bedrijven waar de energiekosten inmiddels zo'n 30% tot 40% van de kostprijs uitmaken. Tegelijkertijd zien wij landen om ons heen in snel tempo steunmaatregelen optuigen. Nederlandse producenten komen daardoor op achterstand te staan, soortgelijke producten uit het buitenland worden goedkoper. In een tijd waarin er wordt gesproken over minder afhankelijkheid van het buitenland, dreigt hier het tegenovergestelde te gebeuren. Dat is niet houdbaar en onwenselijk", zegt Cees-Jan Adema, directeur FNLI.

De energieprijzen in het voedingsmiddelensectoren waren in juni dit jaar 300% hoger dan in januari 2021. De prijzen voor voedselgrondstoffen zijn in diezelfde periode met 36%. Bedrijven gaan omvallen als die trend zich doorzet, schrijft het FNLI. De omstandigheden zijn met de huidige inflatie al uitdagend genoeg. Het omvallen van deze bedrijven heeft ook impact op andere bedrijven in de keten, zoals boeren en tuinders.

Verduurzaming
Tot slot komt zonder compensatiemaatregelen de verduurzaming binnen voedingsmiddelenbedrijven op de helling te staan, schrijft het FNLI. Daarom zou er moeten worden geïnvesteerd in energie-infrastructuur zodat duurzame investeringen zoals elektrificatie kunnen worden gestimuleerd. Het op korte termijn verduurzamen is niet mogelijk, tenzij er een versnelde netuitbreiding komt. Ook een ruimere inzet van bestaande instrumenten zoals de SDE++-regeling kan daar aan bijdragen. Ook moet het stroomtarief worden losgekoppeld van de gasprijs en vastgesteld worden op basis van werkelijke kosten. 

Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Max van der Heijden

Max schrijft over de grondstoffenmarkten en alles wat daarmee te maken heeft. Zijn focus ligt vooral op granen, koffie en cacao. Ook is hij iedere ochtend vroeg uit de veren om de marktstarter op papier te zetten. Max houdt van koken, eten en reizen.

Opinie Kasper Walet

Help! De energietransitie verzuipt

Nieuws Financieel

Voedselinflatie neemt af in Nederland en eurozone

FB TV Valuta met Laurens Maartens

Lagere rente laat langer op zich wachten

Opinie Thomas de Caluwe

Minder renteverlagingen in eurozone dan verwacht

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden