Shutterstock

Analyse Olie

Kunnen olieproducenten de vraag bijhouden?

7 Januari 2022 - Jurphaas Lugtenburg

De olieprijs zit in de lift. Analisten beginnen zich steeds meer af te vragen of de productie de vraag wel kan blijven bijbenen. De zorgen over een achterblijvende vraag raken daarbij verder op de achtergrond.

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De notering voor Brent-olie is op de eerste handelsdag van dit jaar ruim $1 hoger gesloten, ten opzichte van vrijdag 31 december, op $78,98 per vat. Die opgaande trend heeft de koers vastgehouden en vrijdag 7 januari staat de notering op $82,68 per vat. Daarmee heeft Brent-olie in de eerste week een winst van circa 6% geboekt.

Eén van de eerste stimulansen voor de markt kwam van de OPEC+. De leden van het kartel hadden op 3 en 4 januari een overleg. In deze vergadering is besloten een productieverhoging van 400.000 vaten per dag door te voeren voor februari. De vraag is echter of de olieproducerende landen in staat om zoveel olie op te pompen. Uit gegevens over december blijkt namelijk dat in december 180.000 vaten per dag minder zijn geproduceerd dan waar ruimte voor is in de quota.

Problemen in Kazachstan
De onrust Kazachstan gaf de prijs in de tweede helft van de week een zetje. Het is bij het grote publieke niet zo bekend, maar het land in Centraal-Azië is een grote olieproducent. Uit het grootste olieveld, het Tengizveld, worden dagelijks circa 700.000 vaten per dag opgepompt. Het Amerikaanse Chevron is het grootste buitenlandse oliebedrijf dat actief is in Kazachstan, maar in het land zijn ook maatschappijen als Shell, Exxon Mobil en TotalEnergies betrokken bij oliewinning uit de bronnen die het land rijk is.

De productie uit Tengizveld is lager door problemen met het transport, zo meldt een woordvoeder van Chevron, dat een aandeel heeft van 50% in de exploitatiemaatschappij van dit veld, aan persbureau Reuters. "Meerdere onderaannemers hebben treinverbindingen verstoord om de protestanten in het land te helpen." Een woordvoerder van Shell, dat betrokken is bij de Karachaganak- en Kashaganvelden, liet weten de productie uit die velden doorgaat.

Dieselprijs maakt een sprong
De dieselprijs is harder gestegen dan de olieprijs. Maandag 3 januari stond de prijs op €120,35 per 100 liter. Dat is vrijdag 7 januari €124,41 per 100 liter, de hoogste prijs ooit. Daardoor is de daling op de olie- en dieselmarkt (na de uitbraak van de omikronvariant) tenietgedaan. Een klein deel van de stijging in diesel komt door de accijnsverhoging. Door de inflatiecorrectie is er €0,678 per 100 liter bijgekomen. Het tarief voor halfzware olie en gasolie komt daarmee uit op €52,846 per 100 liter. Dat betekent dat bij de huidige dagprijs 42% van de dieselprijs bestaat uit accijns.

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden