Shutterstock

Analyse Elektriciteit

Conventionele centrales bepalen de stroomprijs

6 December 2021 - Jurphaas Lugtenburg

Elektriciteit blijft onverminderd duur. Voor een belangrijk deel komt dat door de hoge prijs voor gas en kolen. Die traditionele brandstoffen hebben op dit moment een belangrijk aandeel in de energiemix en bepalen daarmee voor een groot gedeelte de stroomprijs.

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Het aanbod van stroom, opgewekt uit windturbines, bepaalt in belangrijke mate de prijs. Maandag 29 november woei het minder en dat was terug te zien in de EPEX Spot-notering. Elektriciteit noteerde €256,27 per MWh, de hoogst prijs van de week. Eén dag later zakte de notering namelijk naar €176,13 per MWh.

Voor deze week is rustiger weer voorspeld. Wanneer dat klopt, dan zorgt dit er, volgens analisten, voor dat de elektriciteitsprijzen niet dalen. De relatief hoge prijzen voor gas en kolen en dure emissierechten leiden ertoe dat de elektriciteit uit traditionele centrales duurder is dan elektriciteit uit onder meer windturbines of zonnepanelen. Maar... dan moet er wel aanbod zijn, en dat is iets waar experts zich zorgen over maken.

Fossiele energie blijft voorlopig belangrijk
De prijsbewegingen laten zien dat de economieën voor energievoorziening nog altijd voor een belangrijk deel afhankelijk zijn van fossiele bronnen. Er wordt volop gewerkt aan alternatieven en daar zijn meerdere argumenten voor aan te voeren. Denk aan het milieu of geopolitieke redenen, of aan de Europese energieafhankelijkheid van Rusland en de oliestaten in het Midden-Oosten.

De versnelde uitfasering van kolen- en kerncentrales (zoals deze week de sluiting van de Onux centrale in Rotterdam) brengt een risico mee, melden experts. Op de markt voor elektriciteit is er namelijk een evenwicht tussen productiecapaciteit en verwachte vraag. Als op de markt wordt ingegrepen (bijvoorbeeld door de overheid), zonder dat de gevolgen goed in kaart zijn gebracht en er geen goede alternatieven zijn, kan dat gevolgen hebben voor de leveringszekerheid. En hoewel veel wordt geïnvesteerd in duurzame energie is gas nog altijd het meest betrouwbare (qua leveringszekerheid) alternatief voor kolencentrales.

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden