Shutterstock

Nieuws Accijns

Accijnsverhoging treft met name kleine bierbrouwers

18 Oktober 2021 - Rianne Nieuwenhuize

Lokale bieren zijn populairder dan ooit: ons land kent inmiddels zo'n negenhonderd kleine brouwerijen. Die kleine brouwers van speciaalbieren worden stevig getroffen door de voorgenomen accijnsheffing die staatssecretaris Hans Vijlbrief (van Financiën) wil doorvoeren. "Moeten wij het braafste kindje van de klas zijn? Omliggende landen hebben niet zoveel accijnsverhoging," aldus Erik Terlouw van Brouwerij IJssel.

Terlouw is pas gestart met zijn brouwerij voor speciaalbieren. De brouwer baalt enorm van de voorgenomen accijnsverhoging. "Ik ga circa 5 hectoliter per week brouwen. Daar betaal ik nu €250 aan accijns over, maar dat wordt straks €700 per 5 hectoliter. Dat is bizar. Niet gek dat we hopen dat dit niet doorgaat. In Nederland betalen wij al meer accijns dan onze buurlanden, dus waar dit vandaan komt, het is voor mij een vraag. Moeten wij altijd het braafste kindje in Europa zijn?" 

Naast de accijnsverhoging, komt er ook een nieuwe regelgeving. Daardoor vallen kleine brouwerijen (met minder dan 200.000 hectoliter per jaar) in een hoger tarief. Ook dat is voor Terlouw ongelukkig. "We vallen nu nog in het goedkopere tarief. Daarnaast stijgt de prijs van speciaalbier, wat het sowieso al duurder maakt om een brouwerij te draaien. Ik heb mazzel dat hier in de regio (Krimpen aan den IJssel) geen andere brouwers zijn. De consument is dus wel bereid om te betalen voor een streekproduct. Maar als je als brouwer in een grote brouwstad zit, zoals Nijmegen of Rotterdam, krijg je het lastiger."

Alcoholgehalte
Ook Meint Waterlander van Nederlandse Brouwers is tegen de verhoging van de accijns. "Het kabinet wil de maatstaf van heffing van bieraccijns veranderen door over te stappen van het dit systeem naar een systeem op basis van het alcoholgehalte. Dit omdat dit voor de Douane eenvoudiger zou zijn. Door dit systeem worden speciaalbieren met een hoger percentage alcohol duurder. Voor sommige brouwerijen kunnen de accijns daardoor tot wel 25% hoger uitvallen." 

Dat het kleinbrouwerstarief ook komt te vervallen, noemt Waterlander een extra hard gelag voor de kleine brouwers. "Die maken vaker speciaalbier, en dus komt de maatregel harder binnen. Grote brouwers produceren ook wel speciaalbieren, maar die zullen er minder van merken." Inmiddels zijn de accijns op bier in Nederland twee keer zo hoog als in België en vier keer zo hoog als in Duitsland.

Knauw
Armand Haan, eigenaar van Beer in a Box, werkt met kleine Nederlandse brouwers. Volgens hem is de accijnsverhoging schadelijk voor de markt. "Voor het gemak van de douanier wordt voor deze oplossing gekozen; dan hoeft hij maar met één richtlijn te werken. In Nederland zijn steeds meer speciaalbieren, dat zorgt voor diversiteit. Dat krijgt door de maatregel een knauw. Wij zijn genoodzaakt om de accijnsverhoging door te rekenen aan klanten, dus de eindconsument merkt het. Kleine brouwers hebben al moeite om het hoofd boven water te houden. Zeker omdat sommigen huurbrouwers zijn, en dus geen eigen brouwerij hebben. Wij vragen ons af wat Den Haag met deze accijnsverhoging gaat bereiken."

Volgens Hans de Looper van brouwerij Halve Tamme is de verhoging wel logisch. Dit omdat het nu oneerlijk is dat brouwers evenveel accijns betalen voor tripelbier als voor wijn. "Ik snap dus dat het systeem moet veranderen, maar het wordt nu wel gortig qua prijsverhoging. Wij verkopen hier vooral speciaalbieren, dus dat gaan we wel merken."

Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Rianne Nieuwenhuize

Rianne Nieuwenhuize is redacteur bij Foodbusiness. Zij komt uit de bloeiende wereld van bloemen en planten en schreef daarvoor enkele jaren over groenten en fruit. De agrarische sector ligt haar nauw aan het hart, deze schuurt mooi tegen de smakelijke en zakelijke wereld van Foodbusiness aan.

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden