Shutterstock

Nieuws Consumentenprijzen

Nederlandse alcoholprijs is redelijk gemiddeld

1 September 2021 - Kimberly Bakker

De prijzen voor alcoholische dranken, zoals bier en wijn, in Nederland liggen dicht bij het Europees gemiddelde. Dat geldt ook voor Italië, Frankrijk en Portugal, zo blijkt uit nieuwe cijfers van Eurostat. In Finland en Ierland betaal je het meeste voor drank en in Hongarije en Roemenië is de prijs fors lager dan het gemiddelde.

De prijs van alcoholische dranken was afgelopen jaar in de Europese Unie meer dan tweeënhalf keer zo hoog in de duurste lidstaat als in de goedkoopste. Dat blijkt uit cijfers van Eurostat. Hoewel de statistiekdienst geen exacte bedragen noemt, wordt uit de prijsindextabel duidelijk dat de verschillen groot zijn. Nederland schommelt in de middenmoot, met een niveau van iets boven het gemiddelde van 100 punten. Frankrijk, Cyprus, Italië en Portugal noteren eenzelfde prijsniveau.

Uitschieters
De hoogste prijs voor alcoholische dranken – zoals bier, wijn en gedistilleerde dranken – wordt betaald in Finland. Het prijsindexniveau komt uit op maar liefst 193. Daarmee is de prijs bijna twee keer zo hoog als het gemiddelde, oftewel; als in Nederland. Ierland volgt op een tweede plaats, met een niveau van 181 punten. Zweden staat op plek drie, met 166 punten. Overigens schieten die drie landen er ook echt bovenuit. Griekenland, dat op een vierde plaats staat, komt bijvoorbeeld al niet verder dan 140 punten.  

In Noorwegen en IJsland - twee landen die geen lid zijn van de Europese Unie, maar wel deelnemen aan diverse Europese samenwerkingsverbanden – doen er echter nog een schepje bovenop. In het eerstgenoemde land komt de prijsindex voor alcoholische dranken uit op iets boven de 250 punten. In IJsland ligt dat niveau op circa 230 punten.

Drank is het goedkoopste in Hongarije, waar de prijsindex van Eurostat blijft steken op 73 punten. Het land wordt op de voet gevolgd door Roemenië, met 74 punten. De op twee na laagste prijs is te vinden in Bulgarije, met 81 punten.

Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Kimberly Bakker

Kimberly Bakker is content coördinator bij Foodbusiness. In haar dagelijkse leven speelt sport een belangrijke rol en voeding is voor een optimale prestatie uiteraard van groot belang. Met analyses over bijvoorbeeld de grondstoffenmarkt, achtergronden bij het nieuws en interviews met startups geeft ze duiding aan de gehele ‘foodbusiness’.

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden