Czichos / Shutterstock.com

Achtergrond Coronacrisis

Hoe hard zijn tankshops getroffen door corona?

15 Juni 2021 - Kimberly Bakker

Het is een van de eerste maatregelen van het coronatijdperk: thuiswerken. En sinds maart vorig jaar heeft minister-president Mark Rutte de oproep vaak herhaald. We luisterden, zo bleek uit data van Google. Inmiddels neemt het aantal reisbewegingen weer toe, maar de vraag is of die ooit terug zal komen op het oude niveau. Een groot gevolg van tankshops, zo zou je denken. Maar is dat ook zo? Hoe hard zijn die shops en cafés getroffen door de coronacrisis? En hoe kijken zij naar een toekomst met meer thuiswerkers?

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Tijdens de eerste lockdown, in maart vorig jaar, lag het aantal reisbewegingen 85% lager dan normaal. Dat toont een infographic van Shuttle aan. Vanaf de tweede helft van april nam het aantal bewegingen voorzichtig weer toe. Het openen van onder meer de scholen lag hieraan ten grondslag. Na de zomervakantie zette deze trend zicht door. Maar toen ging het aantal coronabesmettingen ook weer omhoog. Het kabinet gooide het land wederom stap voor stap op slot.

Aan het einde van de zomer werd het opnieuw zo'n beetje op iedere persconferentie gezegd: 'Werk thuis, tenzij het écht niet anders kan'. We luisterden opnieuw, zo toonde data van Google een paar weken later aan. Eén dag na de oproep van Mark Rutte op 29 september lag het aantal reisbewegingen richting werk namelijk 25% lager dan normaal. Dat percentage liep in de weken daarna op naar 40%. Inmiddels – na een reeks van versoepelingen – is het aantal reisbewegingen weer bijna normaal. Uit eerdere cijfers van Travelcard blijkt dat ondernemers en medewerkers van het mkb alweer op 97% van hun tankvolume van voor de coronacrisis zitten. De grote bedrijven zitten vandaag de dag op ruim 60% van hun brandstofverbruik.

Dat is niet vreemd. Nu de maatregelen in rap tempo versoepeld worden en er vaker wordt geroepen dat de meeste besmettingen thuis plaatsvinden, zien zowel werkgever als werknemer weer reden om op kantoor te werken. Het is niet alleen praktischer, maar vooral ook gezelliger. Eerder bleek al dat veel thuiswerkers zich eenzaam en geïsoleerd voelen. Het contact met collega's wordt gemist. Het is tevens goed nieuws voor tankshops en -cafés. Die hebben namelijk flink te lijden gehad onder alle maatregelen.

Effect bij tankshops en -cafés
Tankshops werden voor een groot gedeelte samengevoegd met de horecaregels. Dat betekende dat de shops in tijden van de avondklok de toiletten moesten sluiten en er op dat moment geen voedsel- en drankenwaren mochten worden verkocht. "Maar al met al viel het echt mee. Het had veel erger kunnen zijn", zo stelt Paul de Waal, woordvoerder van brancheorganisatie BOVAG Nederland. "Het zitgedeelte moest dicht, maar voor de rest mochten we gewoon openblijven, behalve tijdens de avondklok dan. Alleen de bakery heeft wel echt een tik gehad. Maar voorverpakte zaken mochten we gewoon blijven verkopen."

Tegelijkertijd hebben Nederlanders ook aangegeven meer thuis te willen blijven werken in de toekomst. Dan moet gedacht worden aan drie dagen naar kantoor en twee dagen thuis. Het stemt de sector niet negatief. "Het verkeer is alweer bijna op niveau. Voor veel shops is het business as usual. De toekomst ziet er goed uit. Er zijn natuurlijk allerlei voorspellingen over het aantal reisbewegingen in de toekomst, maar die lopen ver uiteen. Ik denk dat we grotendeels teruggaan naar normaal, maar de tijd zal het leren. We staan er in ieder geval niet negatief in."

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden