TY Lim / Shutterstock.com

Nieuws Politiek

Plantaardig product mag toch zuivelterm bevatten

3 Juni 2021 - Kimberly Bakker

Het verbod op zuivelterminologie en beeldspraak in de beschrijving van plantaardige kaas of melkvariaties is door een merendeel van de Europese functionarissen verworpen. Dat is deze week bekendgemaakt. Het betekent dat termen als 'romig', 'boterachtig' of 'een veganistisch alternatief voor yoghurt' gewoon toegestaan worden op de verpakkingen van verschillende plantaardige zuivelvervangers.

Eerder werd in amendement 171 bepaald dat het gebruik van termen als 'romig', 'boterachtig' of 'veganistisch alternatief voor yoghurt' verboden wordt op verpakkingen van plantaardige zuivelvervangers. Door actievoerders werd het amendement ook wel 'censuur op plantaardige zuivel' genoemd. En die maandenlange protesten – waar ook Oalty, Nestlé en Alpro onderdeel van uitmaakten – hebben succes gehad. Het Europees Parlement, de Europese Raad en de Europese Commissie hebben de voorstellen inmiddels namelijk laten vallen.

ProVeg International meldt blij te zijn met de beslissing. "Het zou absurd zijn geweest om plantaardige producten te censureren en tegelijkertijd consumenten te vertellen dat ze vaker plantaardige zouden moeten eten in het kader van het milieu", meldt de organisatie. "Het is hetzelfde als wanneer ze elektrische auto's of gerecycled papier zouden censureren."

Veggie burgers
Eerder speelde al een vergelijkbaar discussie, maar dan op het gebied van vleesvervangers. Leden van het Europees Parlement besloten toen ook al om het voorstel – om vleesgerelateerde namen alleen toe te staan bij producten met dierlijk vlees – te verwerpen.

Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Kimberly Bakker

Kimberly Bakker is content coördinator bij Foodbusiness. In haar dagelijkse leven speelt sport een belangrijke rol en voeding is voor een optimale prestatie uiteraard van groot belang. Met analyses over bijvoorbeeld de grondstoffenmarkt, achtergronden bij het nieuws en interviews met startups geeft ze duiding aan de gehele ‘foodbusiness’.

Achtergrond Vlees & Eiwit

Frisdranktaks raakt afzet zuivelalternatieven beperkt

Achtergrond Vlees & Eiwit

Investeerders plantaardige markt zijn voorzichtiger

Achtergrond Ondernemen

Precisiefermentatie belofte bij zuivelalternatieven

Nieuws Vlees & Eiwit

Kerry heeft primeur met hybride melk

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden