Shutterstock

Nieuws Rabobank

'Thuiswerken wijzigt waar, wat en hoe we lunchen'

7 Mei 2021 - Kimberly Bakker

Aan de oproep van het kabinet om meer of volledig thuis te werken, is massaal gehoor gegeven. Dit gaat ook na de coronapandemie nog een flinke impact hebben op waar, hoe en wat we lunchen. Dat schrijft Rabobank. Cateraars en broodjeszaken zullen dat als eerste voelen, maar ook de cafés en restaurants in en rondom kantoren zullen volgens de bank een tandje bij moeten zetten om de omzet op peil te houden.

Rabobank heeft een enquête laten uitvoeren onder 6.300 personen in zes Europese landen. Daaruit blijkt dat het merendeel van het Nederlands kantoorpersoneel na de coronacrisis gemiddeld nog zeker twee dagen per thuis blijft werken. Voor de pandemie was dat gemiddeld één dag. Dat gaat een flinke impact hebben op waar, hoe en wat we lunchen. Zo schrijft de bank. "Het zou cateraars, gemakswinkels en broodjeszaken in en rondom kantoren jaarlijks zo'n €400 tot €500 miljoen aan omzet kunnen kosten."

Meetings in een koffiebar
De bedrijfskantines zetten – voor de coronatoeslag – naar verluidt jaarlijks ongeveer €1,7 miljard om, zo heeft Rabobank berekend. "De lunch is daar de hoofdmoot van. Niet alleen zij lijden onder het thuiswerken. Want, als een werknemer straks vaker een dag minder op kantoor werkt, dan zal dat ook gevolgen gaan hebben op de hoeveelheid aangekochte koffie, snacks en eventuele avondmaatlijden." In theorie is het volgens Rabobank als volgt: "Als er dagelijks 20% minder mensen naar kantoor komen, dan is dat 20% minder kopjes koffie, 20% minder lunches, 20% minder borrelaars en 20% minder bitterballen."

Daartegenover staat volgens de bank wel dat op de dagen dat werknemers wel naar kantoor komen, dat vooral is voor overleggen, creatieve sessies en teambuilding. "In plaats van in de kantoortuin of in de saaie vergaderzaal kunnen dit soort meetings ook prima in een nabijgelegen restaurant of koffiebar gehouden worden. Het is aan de horeca-uitbater om alternatieve vergaderplekken aan te bieden door de inrichting, kaart en misschien de openingstijden aan te passen", zo schrijft de bank.

Grotere vrijmibo's
Het thuiswerken heeft nog een ander effect, zo meldt Rabobank. "Mensen die twee dagen in de week vanuit huis werken, zullen op die dagen waarschijnlijk niet voor een borrel of hapje eten na kantoortijd in de trein of auto richting kantoor stappen. Maar, het kan wel zo zijn dat de vrijdagmiddagborrel straks minder vaak en tegelijkertijd grootschaliger plaatsvinden. Ook is het een optie dat de vrijmibo's straks op een andere locatie plaatsvinden."

En… het feit dat we nu een half uurtje langer in bed kunnen blijven liggen 's ochtends speelt ook reel rol. "Dat geeft meer ruimte voor ontspanning op de avond ervoor. Waar we voor de coronacrisis vooral op donderdag, vrijdag en zaterdag borrelen of uit eten gingen, omdat we doordeweeks 'vroeg op moeten', zijn mensen daar ná de crisis mogelijk flexibeler in. Horecatenten kunnen dat aanmoedigen met dynamische prijzen."

Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Kimberly Bakker

Kimberly Bakker is content coördinator bij Foodbusiness. In haar dagelijkse leven speelt sport een belangrijke rol en voeding is voor een optimale prestatie uiteraard van groot belang. Met analyses over bijvoorbeeld de grondstoffenmarkt, achtergronden bij het nieuws en interviews met startups geeft ze duiding aan de gehele ‘foodbusiness’.

Nieuws Jaarcijfers Rabobank

Rabo-topman: Voeding in winkel is te goedkoop

FB TV Alex Datema

Rabobank jaagt discussie over 'true value' aan

FB TV Daniëlle Duijndam

Krappere melkproductie in wereld stuwt zuivelprijzen

Nieuws Bedrijven

Wereldwijde Food & Agri-portfolio Rabobank groeit

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden