Shutterstock

Nieuws Plantaardige eiwitten

'Vraag naar insecteneiwit stijgt naar 500.000 ton'

7 Maart 2021 - Redactie Foodbusiness

De vraag naar insecteneiwitten neemt de komende jaren sterk toe. Dat stelt Rabobank in een nieuw rapport. Verwacht wordt dat de vraag tegen 2030 gestegen is richting 500.000 ton. Een gigantisch verschil met de huidige marktvraag van 10.000 ton. De meeste potentie wordt gezien in de pluimveesector en het minste potentieel is in de varkensmarkt.

Insecteneiwitten worden momenteel voornamelijk verwerkt als ingrediënt in (huis)diervoeding. Rabobank denkt dat de zogenaamde 'petfoodmarkt' ook de komende jaren de grootste markt blijft voor insecteneiwit. Tegen 2030 is de vraag vanuit die industrie gestegen naar 150.000 ton, zo meldt de bank. "Het grootste potentieel ligt daarbij in pluimveevoer", schrijft de bank in het rapport.

Rabobank verwacht dat de totale vraag naar insecteneiwitten in dat jaar toegenomen is tot circa 500.000 ton. Een forse toename ten opzichte van de huidige vraag van 10.000 ton. "Hoewel de duurzaamheidsaspecten en functionele voordelen deze groei ondersteunen, zijn de huidige beperkte productiecapaciteit en de huidige wetgeving de belangrijkste factoren die de groei van insecteneiwit beperken."

Varkensmarkt heeft minste potentieel
Rabobank schrijft daarnaast dat de minste potentieel wordt gezien in de varkensmarkt. "Dit heeft te maken met de marktdynamiek en de hogere prijs van insecteneiwitten in vergelijking tot soja. Maar, als de prijzen van insecteneiwitten dalen, dan kunnen hier wel niche- of premiummarkten ontstaan."

Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden