Dossier | Gasprijs

energie gas

Analyse Aardgas

Poetin stookt de Europese gasmarkt weer op

De gasmarkt blijft wisselvallig. Hoewel de gasprijs na de aankondiging van verschillende noodpakketten daalde, zit de prijs weer in de lift. Dalende temperaturen en verdere verharding van de oorlog in Oekraïne lijken hiervan de oorzaak. Dit betekent niet dat overheden stilzitten, want het nieuwe Europese gasbeleid neemt langzaam maar zeker concrete vormen aan.
21 September 2022
LNG

Analyse Aardgas

Gasprijs kan halveren volgens Goldman Sachs

Na een periode van stevige pieken en dalen blijft de gasprijs rond de €200 staan. De EU is hard op weg om onafhankelijk te worden van Russisch gas. Daarvoor zijn al grote stappen gezet, maar we zijn er nog niet, zo waarschuwde de voorzitter van de Europese Commissie Ursula von der Leyen vandaag (woensdag 14 september) in de State of the Union.
14 September 2022
tarwe

Analyse Grondstoffenupdate

Grondstofmarkten blijven zeer volatiel

De grondstofmarkten blijven beweeglijk. Dat bleek deze week maar weer met de uitspraken van Poetin over de graandeal. Deze lokten direct een een heftige reactie uit op de tarwemarkt. Het effect van de acties van Gazprom met de Nord Stream neemt wat af. Toch blijft energie een belangrijk thema. 
9 September 2022
LNG

Analyse Aardgas

Brussel wil limiet op prijs Russisch gas

Gas blijft onverminderd duur. De onderhoudswerkzaamheden aan de Nord Stream houden de prijs op niveau. Europa is opzoek naar andere gasleveranciers in daar is deze week een stap in gezet. Vandaag maakte de Europese Commissie bekend te willen ingrijpen op de energiemarkt.
7 September 2022
gas

Analyse Aardgas

Europese gasprijs over voorlopig hoogtepunt heen

Het vullen van de Europese gasopslagen loopt voor op schema en de gasprijs heeft deze week een stap terug gedaan. Toch blijft de gasmarkt gespannen. De haperende aanvoer uit Rusland blijft het hete hangijzer.
31 Augustus 2022
boter

Nieuws Energie

Arla Foods investeert in olie voor mogelijk gastekort

Arla Foods investeert rond de €15 miljoen om een deel van de melkfabrieken op aardolie te laten draaien. Het Scandinavische zuivelconcern loopt hiermee vooruit op een mogelijk gastekort komende winter, gelet op de huidige crisis op de gasmarkt. ''Gas en de gasprijs zijn in deze periode grote risico-elementen voor ons en de gehele zuivelindustrie', zegt Peder Tuborgh, CEO van Arla Foods.
30 Augustus 2022
olietanker gas LNG tanker

Analyse Aardgas

Gasprijs zet nieuw record en rally is nog niet over

De spanning neemt weer toe op de Europese gasmarkt. Wederom is het Rusland dat de gashandelaren doet op schrikken. Vanuit de EU wordt er ondertussen gehamerd op het opbouwen van voldoende voorraad om de leveringszekerheid veilig te stellen. Dat speelt mogelijk een grote rol bij de extreme prijzen van het moment.
24 Augustus 2022
gas

Analyse Aardgas

Europese gasprijs blijft op ongekend niveau

De aanvoer van gas uit Rusland blijft het grote thema op de gasmarkt. Rusland gebruikt de gasleveringen als politiek drukmiddel. De effecten daarvan blijven echter niet beperkt tot Europa.
3 Augustus 2022

Blijf op de hoogte

Mis niets en schrijf u in voor onze gratis dagelijkse nieuwsbrief