Shutterstock

Nieuws Kwartaalcijfers

Mowi profiteert flink van gestegen zalmprijs

11 Mei 2022

Mowi heeft over het eerste kwartaal een recordomzet gerealiseerd van €1,1 miljard. Dat blijkt uit de kwartaalcijfers die de grootste zalmkwekerij ter wereld vandaag (11 mei) gepresenteerd heeft. Het geoogste volume komt uit op 96.600 ton. Opvallend is dat dit fors minder is dan één jaar eerder. In het eerste kwartaal van 2021 werd namelijk 125.468 ton geoogst. Dat het resultaat toch stijgt, heeft alles te maken met de hoge zalmprijzen.

Ondanks de verstoringen door de oorlog in Oekraïne en uitdagingen in het luchtvrachtverkeer, is de exportprijs voor zalm afgelopen week met bijna 10,9% toegenomen naar 124 Noorse kroon per kilo. Omgerekend gaat het om een bedrag van €12,18 per kilo. Die huidige prijs ligt zo'n 69,1% hoger dan drie maanden geleden. Deze prijsniveaus zijn, volgens Mowi, ook meteen een van de belangrijkste redenen voor de goede kwartaalresultaten. Want hoewel de zalmkweker – net als andere bedrijven – hogere inputkosten ervaart, worden die nu ruimschoots gecompenseerd door de opbrengsten uit zalm. Het bedrijfsresultaat steeg zodoende op jaarbasis van €109 miljoen naar €207 miljoen.

Als gevolg van de sterke resultaten heeft het management van Mowi besloten om het dividend te verhogen. Er wordt voor dit jaar een 'gewoon dividend' voorgesteld van 1,44 Noorse kronen per aandeel. Dat is omgerekend €0,14 per aandeel. Daarnaast wordt een 'buitengewoon dividend' voorgesteld van 0,51 Noorse kronen per aandeel, ofwel €0,05 per aandeel. In totaal bedraagt het driemaandelijkse dividend 1,95 Noorse kronen per aandeel. Dat is omgerekend €0,19 per aandeel. "Dit komt overeen met maar liefst 1 miljard Noorse kronen dat aan aandeelhouders wordt uitgekeerd", aldus marktanalisten.

Overigens hebben beleggers niet voorgesorteerd op het kwartaalrapport van Mowi. Dinsdag 10 mei sloot de beurskoers op de Oslo Stock Exchange op 243 Noorse kronen per aandeel, ofwel €23,88 per aandeel. Dat is redelijk vergelijkbaar met één dag eerder. Sinds het begin van het jaar zijn de aandelen van Mowi flink gestegen, met ongeveer 16%. Toentertijd kwam de beurkoers gemiddeld uit op 224 Noorse kronen per aandeel. Omgerekend – bij de huidige wisselkoers – gaat het dan om een prijs per aandeel van €22,01. De verwachting is wel dat de beurskoers in de loop van de dag omhoog zal bewegen.

Goede verwachtingen
Voor de rest van het jaar zijn de verwachtingen eveneens positief, wat ook een reden is geweest om het dividend op te schroeven. Mowi verwacht voor heel het jaar een slachtvolume van 460.000 ton. In het tweede kwartaal wordt een volume van 99.000 ton verwacht. Het merendeel daarvan komt uit Noorwegen: 55.000 ton. Verder spelen ook Schotland en Chili een grote rol, met respectievelijk 15.000 en 14.000 ton. Een opkomende markt is Canada. In het tweede kwartaal wordt daar een slachtvolume van 10.000 ton verwacht. Afgelopen kwartaal werd in de laatstgenoemde regio een bedrijfsresultaat van €2,56 per kilo behaald. De

Overigens zijn insiders in de sector wel iets pessimistischer. Zij geven aan dat het huidige prijsniveau van zalm niet houdbaar is. Een correctie kan volgens hen niet ver weg zijn. Als die correct daadwerkelijk plaatsvindt, dan kan dat een flinke impact hebben op de resultaten van Mowi in het tweede kwartaal. En dus ook voor het dividend.

Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
foodbusiness.nl

Kimberly Bakker

Kimberly Bakker is content coördinator bij Foodbusiness. In haar dagelijkse leven speelt sport een belangrijke rol en voeding is voor een optimale prestatie uiteraard van groot belang. Met analyses over bijvoorbeeld de grondstoffenmarkt, achtergronden bij het nieuws en interviews met startups geeft ze duiding aan de gehele ‘foodbusiness’.

Blijf op de hoogte

Schrijf u in en ontvang elke dag het laatste nieuws in uw inbox