Shutterstock

Nieuws Economie

Inflatie richting nul, voeding 10 procent duurder

29 September 2023 - Linda van Eekeres

De inflatie is in Nederland in september gezakt tot 0,2%. Dit komt vooral door de enorme daling van de energieprijzen. Ten opzichte van augustus daalden de prijzen met 0,4%. Voeding is nog steeds 10% duurder dan een jaar geleden. Dit blijkt uit de snelle raming van het CBS.

In augustus bedroeg de inflatie volgens de consumentenprijsindex (CPI) nog 3% en in juli 4,6%. De daling van de inflatie komt vooral door de lagere energieprijzen (in september op jaarbasis 38,2% lager). De lage inflatie heeft ook te maken met een nieuwe rekenmethode van het CBS, waarbij met de reële energiecontracten wordt gerekend. Tot juni werd er in de berekeningen geen onderscheid gemaakt tussen lopende en nieuwe energiecontracten. Er werd vanuit gegaan dat iedereen een nieuw energiecontract had. Zolang die verschillen niet zo groot waren, was dit geen probleem. Toen de energieprijzen gigantisch stegen, gaf deze rekenmethode een vertekend beeld, de inflatie leek hoger dan deze werkelijk was.

Voedingsmiddelen, dranken en tabak waren met 10% de producten die het meest in prijs stegen op jaarbasis. In augustus was dit 10,2%. Daarna volgen diensten en industriële goederen (exclusief energie en brandstoffen) met respectievelijk 4,6% en 4,5%.  

Deflatie volgens Europese rekenmethode
Volgens de HICP waarmee de inflatie in Europa wordt gemeten, is er in Nederland zelfs sprake van deflatie. Nederland heeft over september van de landen in de eurozone met -0,3% de laagste inflatie (was 3,4% in augustus). Daarna volgt België met 0,7%. De inflatie in de gehele eurozone ging naar beneden, van 5,2% in augustus naar 4,3% in september.

Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Linda van Eekeres

Linda is eindredacteur van Foodbusiness. Daarnaast schrijft zij artikelen, met de focus op logistiek, markttendensen en de invloed van politieke beslissingen op de voedingsmiddelenindustrie.

Opinie Han de Jong

Inflatievooruitzichten blijven onzeker

Nieuws Financieel

Voedselinflatie neemt af in Nederland en eurozone

FB TV Valuta met Laurens Maartens

Lagere rente laat langer op zich wachten

Opinie Thomas de Caluwe

Minder renteverlagingen in eurozone dan verwacht

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden