Shutterstock

Analyse Vlees & Eiwit

Lage vraag verhult krapte op varkensvleesmarkt

20 April 2023 - Matthijs Bremer

De varkensvleesprijs blijft op het moment vrij stabiel. Lage vraag en laag aanbod houden elkaar op het moment in balans. De stagnatie zal voorlopig nog wel even aanhouden. De verwachting heerst dat de varkensvleesprijs rond het begin van de zomer weer zal stijgen.

De prijs van varkensvlees brak deze week een nieuw record, maar is door de geringe omvang van de stijging toch vooral stabiel te noemen. Tussen week 13 en 15 werd varkensvlees voor €2,24 verhandeld. In week 16 steeg de prijs met 1 cent naar €2,25.

De hogere prijs van geslachte varkens is vooral een kleine correctie op een licht onder gerapporteerde prijs. Wie naar de notering van grote vleesbedrijven kijkt, ziet namelijk geen beweging in de markt. Vreemd is dat niet, want op het moment is de markt behoorlijk in balans en dat is vrij bijzonder. We zitten op dit moment in een periode waarin de vraag naar varkensvlees traditioneel laag is.

De markt bevindt zich namelijk tussen twee consumptiepieken in. De extra vraag van de paasdagen lig inmiddels weer twee weken achter ons. Daarnaast zorgt het natte weer ervoor dat het barbecueseizoen dit jaar niet vroeg is begonnen.

Een laag varkensaanbod bij slachthuizen blijft de belangrijkste oorzaak voor het lage varkensvleesaanbod. Op het moment lijkt de grens voor het maximale aantal slachtingen rond de 300.000 varkens te liggen. Op sommige momenten lag het aantal slachtingen per week vorig jaar 10% hoger.

De luwe fase waarin de varkensmarkt zich bevindt, verhult het lage aanbod. De verwachting is dan ook dat de varkensprijs in de zomer nog wel stappen omhoog zet. Meestal stijgt de vraag in mei en juni omdat er in die periode veel gebarbecued wordt. Daarnaast valt het slachtgewicht van varkens in deze periode lager uit. Varkens gebruiken bij warm weer namelijk een deel van hun lichaamsenergie om hun lichaam te koelen. In koudere periodes wordt deze energie omgezet in vlees.

Op de lange termijn is er uitzicht op een groter varkensvleesaanbod. Door de krapte op de varkensvleesmarkt staat de biggenmarkt er op het moment vrij goed voor. Al zal het zeker tot na de zomer duren voordat we hier de effecten van merken, aangezien een big pas een half jaar na de geboorte klaar is voor de slacht.

Danish Crown kondigt reorganisatie aan
Langzaam maar zeker begint de markt zich aan het lagere aanbod aan te passen. Vanwege het kleine aantal slachtvarkens heeft Danish Crown een grote reorganisaties aangekondigd. Het aantal slachtingen van het bedrijf nam in 2022 namelijk met maar liefst 10% per week af. Daarom heeft de Board of directors van de Deense varkensvleescorporatie donderdag 20 april besloten om 800 medewerkers in hun slachtfaciliteit in Saeby te ontslaan. Wel wordt de krimp van het personeelsbestand nog enigszins gecompenseerd. Het bedrijf neemt namelijk 450 nieuwe slachtmedewerkers in de andere Deense fabrieken aan.

Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Matthijs Bremer

Voor Foodbusiness covert Matthijs Bremer de vleesmarkt. Daarnaast volgt hij de eiwittransitie op de voet en schrijft hij wekelijks over de ontwikkelingen op de energiemarkten.

Marktupdate Vlees

Vakanties zetten vleesmarkten onder druk

Analyse Vlees & eiwit

Varkensvleesmarkt zet aanzienlijke stap omlaag

Nieuws Vlees & Eiwit

Van Rooi Meat ziet omzet groeien tot krap een miljard

Analyse Vlees & Eiwit

Hoe lang nog blijft de rundvleesmarkt stabiel?

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden