Shutterstock

Nieuws Vlees & Eiwit

Exportrecords VS op Aziatische rundvleesmarkt

11 Januari 2023 - Matthijs Bremer

De export van Amerikaans rundvlees naar Aziatische landen liep in november terug, zo blijkt uit cijfers van de U.S. Meat Export Federation. Deze daling lijkt de exportresultaten over heel 2022 amper te schaden. In de periode van januari tot en met november 2022 viel de export naar Aziatische landen hoger uit dan in dezelfde periode van 2021. Hierdoor sneuvelden zelfs een paar exportrecords.    

Onder andere de uitvoerresultaten naar Zuid-Korea, de belangrijkste uitvoermarkt voor rundvlees voor de VS, liepen in november terug. De waarde van de export viel in november $185,6 miljoen lager uit dan in oktober. De lagere uitvoer is vooral het resultaat van een Zuid-Koreaans truckersprotest dat aan het einde van die maand plaatsvond.

Toch blijven de resultaten over de eerste elf maanden van 2022 sterk. In de periode van januari tot en met november exporteerde de VS voor $2,5 miljard aan rundvlees naar het Aziatische land. Dit is een exportrecord, want nooit eerder voerde de VS voor zo'n groot bedrag aan rundvlees naar één handelspartner uit. Naast de waarde steeg ook het exportvolume naar 267,664 ton rundvlees. Daarmee steeg de export met 4% ten opzichte van dezelfde periode in 2021. 

Waarde van export naar China daalt
Met een exportvolume van 20.233 ton bleef de uitvoer van rundvlees naar China en Hongkong ongeveer gelijk aan het exportvolume van november 2021. Wel daalde de waarde van de export met 10% naar $184,3 miljoen. De belangrijkste reden voor de daling was het strenge Chinese covidbeleid. Door de draconische lockdowns was het voor veel Chinezen namelijk niet mogelijk om buiten de deur te eten. Wel bleef de export richting China en Hongkong van januari tot en met november 2022 sterk. Het exportvolume steeg in deze periode met 20% tot 203.431 ton. De waarde van de export steeg zelf nog iets sterker met 27% tot $2,41 miljard.

Ook de export naar andere Aziatische landen viel in de periode van januari tot november een stuk hoger uit dan in 2021. Met name de export richting de Associatie van Zuidoost-Aziatische Naties (Asean) nam sterk toe. Zo vestigde de VS jaarrecords in de exportvolumes naar de Filipijnen, Singapore en Cambodja. Het exportvolume naar het gehele handelsblok steeg met 20% tot 60.168 ton. De waarde van de export steeg met 60% nog sterker tot $427,5 miljoen.

Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Matthijs Bremer

Voor Foodbusiness covert Matthijs Bremer de vleesmarkt. Daarnaast volgt hij de eiwittransitie op de voet en schrijft hij wekelijks over de ontwikkelingen op de energiemarkten.

Marktupdate Vlees

Vakanties zetten vleesmarkten onder druk

Analyse Vlees & eiwit

Varkensvleesmarkt zet aanzienlijke stap omlaag

Nieuws Vlees & Eiwit

Van Rooi Meat ziet omzet groeien tot krap een miljard

Analyse Vlees & Eiwit

Hoe lang nog blijft de rundvleesmarkt stabiel?

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden