Shutterstock

Nieuws CBS

Inflatie lager, vlees, zuivel en granen duurder

8 December 2022 - Linda van Eekeres

De inflatie is in november gedaald naar 9,9%, van 14,3% in oktober. Dit komt voornamelijk doordat energie goedkoper werd, meldt het CBS. Voeding werd juist duurder, al was het minder duur dan eerst. Op jaarbasis was de prijsstijging van voeding 15,7%, in oktober was dat 14%. Vooral de prijzen van brood- en graanproducten en vlees- en zuivelproducten stegen.

Het gaat hier om de de consumentenprijsindex (CPI). Volgens de Europese methode waarmee de inflatie van de EU-landen kan worden vergeleken, was de inflatie in Nederland in november 11,2%. 

Het CBS berekent ook de prijsontwikkeling zonder energie (elektriciteit, gas en stadsverwarming) en motorbrandstoffen. Zonder deze elementen zou de inflatie 6,8% zijn, tegenover 6,9% in oktober.

De tijdelijke maatregel voor tegemoetkoming in de energieprijzen, die in november 2022 voor het eerst is uitgekeerd, heeft geen invloed op het inflatiecijfer omdat het gezien wordt als inkomenssteun. Het prijsplafond heeft een invloed op de prijs van geleverde elektriciteit of gas en wordt daarom wel meegenomen in de CPI, meldt het CBS.

Reëlere afspiegeling energieprijzen in inflatiecijfer 2023
Energie levert een belangrijke bijdrage aan de totale inflatie. De prijsontwikkeling van energie wordt gemeten op basis van nieuwe contracten. Veel huishoudens hebben echter nog een bestaand contract voor gas en elektriciteit. Sinds de energieprijzen omhoog zijn geschoten, geeft dit een scheef beeld. Het CBS is daarom al enige tijd bezig om te bekijken hoe dit beter verwerkt kan worden. De statistiekdienst verwacht nu dat er in 2023 meer duidelijkheid zal zijn over een nieuwe waarnemingsmethode van energieprijzen en wanneer en hoe die wordt ingevoerd. De al gepubliceerde cijfers zullen niet worden aangepast.

ING: 'Inflatie voorlopig hoog'
ING kwam vandaag (8 december) ook met een economische outlook. De Inflatie is volgens de bank over de piek heen. Het hoogtepunt werd bereikt in september, met 14,5%, maar blijft voorlopig hoog. ING Research verwacht dat de stijging van de CPI over heel 2022 uitkomt boven de 10%. "Dat is heel hoog." In 2023 zal de inflatie volgens de vooruitblik een stuk lager zijn, rond de 4,4%. "Nog steeds een forse prijsstijging", aldus de bank.

Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Linda van Eekeres

Linda is eindredacteur van Foodbusiness. Daarnaast schrijft zij artikelen, met de focus op logistiek, markttendensen en de invloed van politieke beslissingen op de voedingsmiddelenindustrie.

Opinie Han de Jong

Inflatievooruitzichten blijven onzeker

Nieuws Financieel

Voedselinflatie neemt af in Nederland en eurozone

FB TV Valuta met Laurens Maartens

Lagere rente laat langer op zich wachten

Opinie Thomas de Caluwe

Minder renteverlagingen in eurozone dan verwacht

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden