www.hollandfoto.net / Shutterstock.com

Nieuws Vlees

President Biden stuurt aan op lagere vleesprijzen in VS

7 November 2022 - Matthijs Bremer

De regering Biden investeert in de verwerkingscapaciteit van de vleesindustrie, zo heeft het Amerikaanse ministerie van Landbouw (USDA) bekend gemaakt. Het nieuwe programma heeft vooral als doel om de hoge inflatie binnen de vleessector tegen te gaan.

De USDA investeert $73 miljoen dollar in 21 verschillende projecten. Daarnaast stelt het ministerie twee keer $75 miljoen beschikbaar om gedekte leningen te verstrekken. Hiermee kunnen vleesverwerkende bedrijven een moderniseringsslag maken, nieuwe vleesverwerkende fabrieken bouwen of de bestaande capaciteit uitbreiden.  

De investeringsronde dient meerdere doelen. Zo wil de USDA lokale industriële ketens stimuleren. In onder meer Vermont helpt de overheid om slachthuizen die aan lokale ondernemingen leveren te moderniseren. Daarnaast zet de USDA in een aantal armere staten in op het vergroten van de werkgelegenheid. Bijvoorbeeld in Iowa, waar de subsidie zal worden gebruikt om een leegstaande pluimveeslachterij weer in gebruik te nemen.

Hoge voedselinfectie
Het hoofddoel van de investering is echter om het aanbod op de Amerikaanse vleesmarkt te vergroten, zodat de Amerikaanse vleesprijs daalt. De VS kampt met een hoge inflatie op het gebied van voedsel, namelijk zo'n 13,5%. De prijs van vlees steeg afgelopen jaar vaak nog sterker, zo blijkt uit Amerikaanse overheidscijfers. De inflatie van rundvlees is bijvoorbeeld ruim 14%. Maar vooral kip werd in 2022 veel duurder. In september was de prijs van kippenvlees ruim 38,5% hoger dan het jaar daarvoor.

Om de Amerikaanse vleesprijzen weer wat te verlagen, zet het nieuwe programma vooral in op bedrijven waar de productie stokt. Op het moment is de capaciteit van verschillende vleesverwerkende bedrijven te laag om aangeboden vee te kunnen slachten. Bij een aantal slachthuizen moeten veehouders zes maanden wachten voordat hun vee geslacht kan worden, dat zijn althans de geluiden die rondgaan. Zodoende investeert het Amerikaanse ministerie van Landbouw op een aantal strategische plekken in de capaciteit van de verwerkende industrie. 

Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Matthijs Bremer

Voor Foodbusiness covert Matthijs Bremer de vleesmarkt. Daarnaast volgt hij de eiwittransitie op de voet en schrijft hij wekelijks over de ontwikkelingen op de energiemarkten.

Nieuws Vlees & Eiwit

Tyson Foods vertrekt door brand uit Nederland

Marktupdate Vlees

Veeprijzen omhoog terwijl de vleesprijs stagneert

Analyse Vlees & Eiwit

Strijd om slachtprijs runderen in volle gang

Analyse Vlees & Eiwit

Ongewoon: kip goedkoper in Europa dan wereldmarkt

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden