Photoagriculture / Shutterstock.com

Analyse Zuivel

Zuivelprijzen op Global Dairy Trade onderuit

4 Oktober 2022 - Wouter Baan

Het zwakkere beeld op de zuivelmarkt komt ook tot uiting op de Global Dairy Trade die vandaag (4 oktober) plaatsvond. Na twee prijsstijgingen op rij schiet de trendsettende zuivelveiling nu in het rood. Vooral de boterprijs krijgt een behoorlijke optater.

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Op de Europese zuivelmarkt was vorige week al merkbaar dat de stemming omsloeg. Ook de Global Dairy Trade is behoorlijk negatief. Met een daling van 7% tot $4.983 per ton springt de boterprijs er bovenuit. Daarmee zakt de boterprijs terug tot het laagste niveau sinds een jaar. De winst die geboekt werd tijdens de marktrally in de voorbije maanden is dus volledig verdampt. De leveringscontracten voor 2023 zijn niet per se veel lager. Dit is een indicatie dat de bodem niet onder de botermarkt is uitgeslagen.

Ook de cheddarprijs doet duidelijk een stap terug en zakt met 3,8% tot $4.966 per ton. Datzelfde geldt voor volle melkpoeder met een prijsdaling van 4% tot $3.573 per ton. Met een daling van 1,6% tot $3.497 per ton is de prijsdaling van magere melkpoeder het kleinst.

Zwakke ondertoon in de markt
Het stijgende handelsvolume laat overigens wel weer een stijging zien en zit weer boven 30.000 ton. Toch is de afdronk van de eerste veiling-sessie in oktober dat de zuivelmarkt niet kan vasthouden aan de hoge prijzen. Dit komt vooral door een gebrek aan perspectief aan de vraagkant waar de hoge inflatie in veel landen een punt van zorg is. Ook zuivelgrootmacht China koopt aanzienlijk lagere volumes. De melkaanvoer in de prijsbepalende landen is voorlopig nog beperkt, de zorgen over de hoge inflatie wegen zwaarder. 

Blijf op de hoogte

Schrijf u in en ontvang elke dag het laatste nieuws in uw inbox