Albert Heijn

Nieuws Klimaat

Milieudefensie voert druk op Ahold op

13 Juli 2022 - Max van der Heijden

De jongerentak van Milieudefensie, Jongeren Milieu Actief (JMA), vindt dat Ahold Delhaize te weinig doet om de planeet leefbaar te houden. Daarom heeft de organisatie  vier eisen gepresenteerd waar het bedrijf aan moet voldoen voor een geloofwaardig klimaatplan. Ook wil JMA dat Ahold Delhaize verantwoordelijkheid neemt voor de CO2-uitstoot van leveranciers en klanten. Zo'n 95% van de uitstoot van het bedrijf wordt veroorzaakt door deze indirecte uitstoot. 

De eerste eis die JMA stelt aan de eigenaar van onder meer Albert Heijn, Etos en Gall & Gall, is dat de dochterbedrijven meer plantaardige eiwitten gaan verwerken. JMA wil dat Ahold Delhaize ervoor zorgt dat 70% van de omzet uit eiwitten afkomstig is van plantaardige eiwitten. Dit moet zover zijn in 2030. De jongeren eisen ook dat in 2025 alle leveranciers voldoen aan de eisen van het Parijs-akkoord. Bedrijven moeten verder afzien van ontbossing.

Ahold Delhaize zelf wil in 2030 de eigen CO2-uitstoot gehalveerd hebben. Het gaat dan  over kantoren, winkels en het verkeer van en naar distributiecentra. Inmiddels zou de uitstoot met een derde verminderd zijn. Het bedrijf zal in november een aangescherpt milieuplan presenteren, waarbij het vooral gaat om de indirecte uitstoot. Ook laat het bedrijf weten dat de doelstelling is om de eigen operatie in 2040 CO2-neutraal te hebben. Dat is 10 jaar vroeger dan het bedrijf aanvankelijk had gepland. 

Reactie Ahold Delhaize
In een reactie laat Ahold Delhaize weten dat het bedrijf de inzet van Milieudefensie en JMA voor het klimaat waardeert en de noodzaak voelt om de overgang naar een duurzamer voedselsysteem te ondersteunen. ''We blijven graag het gesprek met hen aangaan. Dat hebben we ook nu weer aangeboden, alleen zijn we nog in afwachting wanneer ze hier op in willen gaan'', laat een woordvoerder weten. 

Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Max van der Heijden

Max schrijft over de grondstoffenmarkten en alles wat daarmee te maken heeft. Zijn focus ligt vooral op granen, koffie en cacao. Ook is hij iedere ochtend vroeg uit de veren om de marktstarter op papier te zetten. Max houdt van koken, eten en reizen.

Opinie Kasper Walet

Aarde gaat niet ten onder aan klimaatverandering

Nieuws Ondernemen

Ahold Delhaize houdt marges op peil

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden