Hollandse Nieuwe

Nieuws Haring

Hollandse Nieuwe vindt weer gretig aftrek

18 Juni 2021 - Jeannet Pennings1 reactie

Het is sinds deze week weer dringen bij de visboer voor een harinkje. Woensdag 16 juni is het nieuwe haringseizoen officieel van start gegaan. Jaarlijks laten Nederlanders zo'n 76 miljoen haringen naar binnen glijden.

Als traditiegetrouw het eerste vaatje Hollandse Nieuwe wordt geveild, dan weten we in Nederland dat het nieuwe haringseizoen is geopend. Vanwege de coronamaatregelen kon die veiling (net als in 2020) dit jaar niet doorgaan. En dus werd het eerste vaatje symbolisch overhandigd, dit keer aan de GGD. Maar wat zit er precies in dat vaatje?

Minimaal vetpercentage
Hollandse Nieuwe vormt een begrip in Nederland. Het is niet zomaar haring, maar haring die in zes weken tijd gevangen is, van eind mei tot juli. Dat gebeurt in opdracht van de Nederlandse haringhandelaren. Hollandse Nieuwe heeft een vetpercentage van ten minste 16% en wordt gevangen voordat hij hom of kuit produceert. De haring dankt zijn naam aan het typisch Hollandse procedé dat het ondergaat: kaken, pekelen en gecontroleerde rijping.

Vanwege het minimale vetpercentage, wisselt de eerste dag van het nieuwe haringseizoen jaarlijks. Maar het is altijd medio juni en het seizoen loopt steevast door tot en met september. Daarna mag de term Hollandse Nieuwe niet meer gebruikt worden en heet (dezelfde) haring maatjesharing.

Scandinavische haring met Hollands tintje
Anders dan de naam doet vermoeden komt Hollandse nieuwe niet uit Nederlandse wateren. In 1977 werd er een verbod op de haringvangst in onze Noordzee ingesteld. Sindsdien komen de haringen die Nederlanders naar binnen laten glijden vooral uit Scandinavië. Ongeveer 66% van de haring komt uit Noorwegen, 21% uit Denemarken en de rest uit onder meer Schotland.

Er zijn in Nederland zo'n tien haringhandelaren actief. Een aantal van deze bedrijven beschikt over eigen verwerkende bedrijven in Scandinavië en Nederland. Iets minder dan de helft van de haring die zij importeren blijft in Nederland. Voor de andere helft zijn Duitsland, Frankrijk en België de belangrijkste afzetmarkten.

Nederlanders eten 76 miljoen haringen
Haring staat bekend om zijn gezonde onverzadigde omega-3 vetzuren. Wat dat betreft is het niet gek dat Nederlanders ieder jaar ruim 75 miljoen haringen naar binnen laten glijden. Dat zijn er nog niet zoveel als bij onze oosterburen. De Duitsers consumeren elk jaar zo'n 90 miljoen haringen. De Belgen happen zo'n 14 miljoen haringen weg.

De haringmarkt is de laatste jaren stabiel. Wel is de markt traditioneel en een punt van zorg is dat de consument vergrijst. Relatief weinig jongeren happen graag een harinkje weg. Reden voor Het Nederlands Visbureau om met promotiecampagnes jongeren te stimuleren om haring te consumeren.

Goede vangst en stabiele prijs
De vangst van 2021 is volgens ingewijden opnieuw een gezonde, romige en vette haring. Al was het door corona wel een uitdaging om voldoende vis van goede kwaliteit tijdig aan wal te krijgen. Vissers moesten eenmaal aan wal twee weken in quarantaine. Maar volgens het Visbureau liggen vissers inmiddels op schema. Er is genoeg gevangen om aan de vraag naar Hollandse Nieuwe te voldoen. Er wordt nu gewerkt aan voorraden om ook later in het jaar voldoende haringaanbod te hebben.

De huidige minimumprijs van haring ligt omgerekend op € 0,49 per kilo. Dat is een fractie hoger dan vorig jaar om dezelfde tijd toen de prijs op omgerekend € 0,46 uitkwam. Dit is de prijs voor haring zwaarder dan 125 gram. Voor lichtere haringen is de actuele minimumprijs € 0,24 per kilo. Deze minimumprijzen worden vastgesteld door de Norges Sildesalgslag (Noorse Vereniging van Pelagische Visleveranciers). Noorwegen is verantwoordelijk voor ongeveer de helft van de vangst van Atlantische haring.

Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Jeannet Pennings

Jeannet Pennings is journalist met een agrarische achtergrond en een brede interesse in de foodsector. Als redacteur bij Foodbusiness voorziet zij de businessprofessionals uit de voedingswereld van nieuws, analyses, interviews en achtergronden.
Reacties
1 reactie
Gerard Duin 18 Juni 2021
Leuk en belangrijk informatief geschreven stukje.
U kunt niet meer reageren.

Meld u aan voor onze nieuwsbrief

Schrijf u in en ontvang elke dag het laatste nieuws in uw inbox

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden