Shutterstock

Analyse Vlees & Eiwit

Varkensvleesmarkt staat voor tweesprong

21 December 2023 - Matthijs Bremer

De kerstopleving op de varkensvleesmarkt is definitief uitgebleven. Inmiddels is het duidelijk geworden dat de slachtprijzen niet meer zullen stijgen en de stijging van de onderdelenprijzen relatief beperkt blijven. Hoewel het slachtcijfer door de 300.000 varkens per week is gebroken, blijft het slachtcijfer achter bij vorig jaar. Daarnaast is de Duitse varkensstapel voor het eerst sinds in drie jaar in omvang toegenomen.

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De varkensvleesprijs lijkt wel in beton gegoten. Voor de tiende week op rij stagneert de beursprijs van DCA op €2,08.

Inmiddels is met zekerheid te zeggen dat van kerstopleving van de slachtprijzen op de varkensmarkt amper sprake is. Niet alleen de beursprijs is stabiel. Ook de onderdelenprijzen vertonen minder beweging dan andere jaren. Alleen de prijzen van hazen en ribben stijgen flink. De normaal met kerst populaire hammen vertonen opvallend genoeg geen beweging. De oplevingen die we wel zagen bleven overigens van korte duur. In week 51 steeg alleen de prijs van de nekken nog.

Dat de slachtprijs en onderdelenprijzen achterblijven bij voorgaande jaren komt niet alleen door de relatief hoge prijs van varkensvlees. Uit de markt is te horen dat er op het moment veel vlees uit Spanje geëxporteerd wordt. Met name de stijging van de prijs van hammen blijft volgens slachterijen om deze reden achter.

Tot nu toe worden er fors meer varkens geslacht dan de rest van het jaar. In week 47 werden er nog ruim 291.000 varkens per week geslacht. In week 48 was er duidelijk een kersteffect zichtbaar en werd voor het eerst sinds week 21 door de grens van 300.000 varkens gebroken. In totaal werden ongeveer 314.000 varkens geslacht. In week 49 steeg het slachtcijfer naar bijna 319.000 slachtingen, het hoogste aantal slachtingen sinds week 50 van 2022. Wel blijft het slachtcijfer nog altijd achter op vorig jaar. In dezelfde periode van 2022 werden tussen de 320.000 en 330.000 varkens geslacht.

Uitdagende weken
De verwachting is dat de weken na kerst zeker niet makkelijk gaan worden. Komende weken is het varkensaanbod ruim ten opzichte van de vraag bij slachterijen. Rond de kerst valt de slachtcapaciteit namelijk weg. Veel arbeidsmigranten uit Oost-Europa reizen terug naar hun familie. Daarnaast is een lagere slachtprijs in het nieuwe jaar zeker niet uit te sluiten. In de periode na kerst daalt in de regel de vraag. Daarnaast hebben slachterijen vaak de wens om hun marges wat te herstellen voordat de prijzen weer op gaan lopen richting de paasdagen. Bovendien is de export buiten Europa nog altijd moeizaam.

De vraag is echter hoe varkenshouders de lagere prijzen accepteren. Uit een recent onderzoek van de Wageningen Universiteit blijkt dat vleesvarkenshouders dit jaar €186.000 per werkend familielid verdienden. Vermeerderaars hadden gemiddeld gezien een inkomen van €558.000. Daarmee is het inkomen van biggenhouders precies drie keer zo hoog. Terwijl de slachtprijs op een fors lager niveau stagneert dan deze zomer, zit de biggenprijs op het moment in de lift. Voor vleesvarkenshouders een ongunstige ontwikkeling. 

Duitse varkensstapel
Daarnaast is de dalende trend van de Duitse varkensstapel voor het eerst sinds november 2020 gebroken. In november 2023 telde Duitsland 1,3% meer varkens dan tijdens de telling van mei. Een toename van 266.000 varkens vergeleken met de vorige telling. Vergeleken met de novembertelling van 2022 is er nog wel een lichte min van 0,7%, ofwel 150.600 dieren.

De hoge biggenprijs in 2023 lijkt de voornaamste oorzaak van de stijging. Met name de biggenstapel maakte een stijging door. In totaal nam het aantal biggen met 3,7% oftewel 365.000 biggen toe. Ondertussen daalde het aantal vleesvarkens met 1,1% oftewel 103.800 varkens. Dit laatste is van belang voor de Europese varkensvleesprijzen. Vooral krapte op de Duitse varkensmarkt stuwde de vleesprijzen in 2023 omhoog. Het herstel van de biggenstapel zou een indicatie kunnen zijn dat de krapte op de middellange termijn afneemt.

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden