Shutterstock

Nieuws VLEES & EIWIT

Brazilië schort export rundvlees China op om BSE

27 Februari 2023 - Matthijs Bremer

Brazilië heeft zijn export van rundvlees naar China voorlopig stopgezet. De handelsbetrekkingen werden automatisch beëindigd nadat het ministerie van Landbouw een geval van gekkekoeienziekte (BSE) constateerde. Nu China zijn belangrijkste bron voor rundvlees ziet opdrogen, zou Australië volgens analisten wel eens kunnen profiteren.  

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De ziekte is vastgesteld bij een boerderij met 160 stuks rundvee in de deelstaat Pará. Volgens lokale autoriteiten is het risico van de besmetting minimaal. De besmetting zou namelijk 'spontaan' zijn ontstaan. Daarbij is de kans op verspreiding kleiner dan als de ziekte wordt veroorzaakt door besmet voer.  

China's belangrijkste bron droogt op
Brazilië is de belangrijkste leverancier van rundvlees aan China. In 2022 importeerde China 1,105 miljoen ton rundvlees uit het Zuid-Amerikaanse land, zo'n 41% van de totale rundvleesimport. Analisten verwachten dat de rundvleesprijs in China op korte termijn behoorlijk zal stijgen.

Daarnaast is het volgens ingewijden in de sector niet onwaarschijnlijk dat de Aziatische grootmacht zijn pijlen op Australië richt. Voorheen was China een belangrijke afzetmarkt voor Australisch rundvlees, maar door verschillende incidenten tussen de landen werd de handel flink beperkt. Nu de vraag uit China flink toeneemt, is de kans aanwezig dat China zich over de incidenten heen zet. Daardoor verwachten analisten dat de handelsbetrekkingen met Australië normaliseren.

Het blijft de vraag of andere landen volgen
Door de hoge rundvleesprijs is het maar de vraag of andere landen de koers van China volgen. Analisten verwachten dat door de vleesprijs met name de Verenigde Staten op grote schaal Braziliaans rundvlees blijft importeren.

China is er vroeg bij omdat de handel in rundvlees automatisch wordt stilgelegd als er BSE wordt geconstateerd. In 2015 hebben beide landen de automatische handelsstop namelijk per verdrag afgesproken. Het is overigens niet de eerste keer dat deze clausule in werking treedt. In 2021 werd de handel al eens opgeschort nadat het Braziliaanse ministerie van Landbouw gekkekoeienziekte bij twee stuks vee aantrof. 

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden